Succes er godt – men vi må aldrig føle os perfekte

Med sikker finansiel hånd har svenske Marika Fredriksson som CFO været med til at sikre succes for den turnaround, der har forvandlet den danske vindmøllegigant Vestas fra alvorligt kriseramt til en position som nummer ét i verden i sin branche. Nu gælder det om at holde fast i strategien og ikke lade sig forblænde af førerpositionen, som hun siger.

Fra sit kontor på 15. etage i Vestas’ hovedkvarter i Ørestaden kan Marika Fredriksson ikke bare se hjem til Sverige, men også se de hundredvis af vindmøller i horisonten, som er frugten af den indsats, hun som CFO i Vestas har stået i spidsen for. Og det får hende kun til at glæde sig over, at hun overhørte de mange advarsler, som velmenende landsmænd kom med, da hun for syv år siden fik tilbudt jobbet i Vestas. På det tidspunkt blæste vinden i andre retninger end Vestas’, og virksomheden var, hvad svenskerne kaldte, ’et usikkert kort’.

Som den type leder, der tændes af udfordringer og pirres af problemer, trodsede hun advarslerne og gav jobmuligheden en seriøs tanke. Og da hun i samtalen med den daværende topchef i Vestas åbent fik fremlagt alle problemerne og ærligt blev fortalt, hvad der var nødt til at ske, forsvandt al tvivl – hvorfor hun valgte at sige ja.

”Jeg er ikke bange for at træffe de nødvendige beslutninger. Og med en ledelse, der forstod, hvad der skulle til, var jeg klar til at komme ombord. Jeg vidste, jeg var dygtig, men også at vi stod over for en enorm holdindsats. Har man ikke den opbakning, der skal til, kan man ikke gennemføre tingene, uanset hvor dygtig man er som CFO,” siger hun om starten på sin rejse med Vestas.

Og resten er historie, fristes man til at sige. For fra den dag gik det kun fremad i en fart, så både ejere og aktionærer næsten tabte pusten. I løbet af de næste år fik hun refinansieret virksomhedens gæld, forbedret dens arbejdskapital væsentligt, udstedt en stor portion grønne obligationer, samtidig med at omkostningerne blev holdt i ave, og der blev indført rullende treårsplaner. Alt sammen med det resultat, at væksten i virksomheden steg igen. Selv understreger hun, at æren for det hele i høj grad også skal tilskrives den holdånd, stædighed og målrettethed, som sammen med kærligheden til firmaet fik alle medarbejdere til at trække på samme hammel i en situation, hvor netop dét var nødvendigt.

”Det har været en fantastisk rejse at være med på. Vestas er nummer ét i sin branche på verdensplan og dominerer mere end nogensinde. Teknologisk og kvalitetsmæssigt er vores produkter i en liga for sig. Vi har godt med penge i banken, og ordrebogen er fuld. Det kan være svært at forstå, at virksomheden for ikke så længe siden var på randen af konkurs. Men en aktiekurs, der er gået fra 25 til 650 på få år, taler for sig selv,” som Marika Fredriksson påpeger.

Og det siger hun ikke for at ignorere eller nedgøre konkurrenterne. Blot konstaterer hun, at Vestas står på det stærkeste fundament af alle, fordi man både har evnet at kontrollere og styre selskabet, samtidig med at man har fået det til at vokse. Derved er markedsandelen bare blevet endnu større. Og det hele er foregået så sikkert, at hun ser virksomheden ”stå mere solidt i dag, end nogen af os troede bare for et par år siden,” som hun siger.

Pointer fra artiklen

  • Udfordringer skaber udvikling
  • Evige forandringer er et vilkår
  • Forskellighed er en styrke

Vestas er nummer ét i sin branche på verdensplan og dominerer mere end nogensinde. Teknologisk og kvalitetsmæssigt er vores produkter i en liga for sig. Vi har godt med penge i banken, og ordrebogen er fuld. Det kan være svært at forstå, at virksomheden for ikke så længe siden var på randen af konkurs

Marika Fredriksson, CFO, Vestas

Man kan vente sig hvad som helst nu, og det er kun et spørgsmål om kort tid, inden vi alle kører i elbiler. Så jeg kan ikke se, at vi har nogen begrænsninger

Marika Fredriksson, CFO, Vestas

Om Marika Fredriksson

Født i 1963 i Sverige og har en mastergrad i finans fra Handelshögskolan i Stockholm

Executive Vice President og CFO i Vestas siden 2013

2009 til 2012: Senior Vice President og CFO, Gambro, Sverige

2008 til 2009: Senior Vice President Finance & CFO, Autoliv Inc

2005 til 2008: Senior Vice President og CFO, Volvo Construction Equipment, Belgien

2001 til 2005: Senior Vice President og CFO, Volvo Construction Equipment Int.

1996 til 2001: Finance director, Volvo Construction Equipment Int.

1995: Management consultant, Vilnius Stiklas UAB, Litauen

1991 til 1994: Managing director, Cafir Trade

1988 til 1990: Area manager – Analysis, Svenska Handelsbanken

Om Vestas

Verdens største vindmølleproducent

Grundlagt af Peder Hansen i 1945 under navnet Vestjysk Stålteknik, hvis navn blev forkortet til Vestas. Dengang fremstillede virksomheden hårde hvidevarer og begyndte at producere landbrugsudstyr. Under den anden oliekrise i 1970’erne begyndte Vestas at undersøge vindmøllens potentiale som alternativ energikilde. I 1979 leverede Vestas de første vindmøller

Omsætning i 2018: 75 mia. kr.

Har installeret 45.000 vindmøller i 80 lande

25.000 medarbejdere i 79 lande – heraf 5.000 i Danmark

Ingen bliver nogensinde perfekt

Noget af succesen, mener hun, også skyldes timingen i tiden, hvor lykken er, at Vestas er grøn ”by default”, som hun siger. Her skal man altså ikke – som i de fleste andre virksomheder – ud og ’opfinde’ bæredygtighed og klimavenlighed, da dette i sig selv er de rødder, Vestas er groet af.

”Alene i vores nærområde, Skandinavien, er der et ekstremt behov for den type grøn industri, som vi er en del af. Det præger meget markant vores nutid og går hurtigere, end nogen kunne forudse. Man kan vente sig hvad som helst nu, og det er kun et spørgsmål om kort tid, inden vi alle kører i elbiler. Så jeg kan ikke se, at vi har nogen begrænsninger,” lyder det fra CFO’en.

Men at være født bæredygtig betyder ikke, at succesen kommer af sig selv. Man skal til stadighed have en strategi, der holder og give den et hyppigt serviceeftersyn.

”Man skal aldrig tro, at man er færdig, og nu er det perfekt. For så eksisterer virksomheden ikke ret meget længere. Derfor bruger vi ekstremt megen energi på at se fremad og vurdere, om der er noget, vi kan gøre anderledes eller bedre. Det er vigtigt at være årvågen og have modet til at korrigere, hvis det viser sig, at den vej, man har valgt, ikke er den rigtige. Den gode kombination er så at parre dette med en sikring af lønsomheden. For det er den, der skal tage os til det næste trin,” understreger Marika Fredriksson.

Evige forandringer og høj fart er et vilkår

I en virksomhed som Vestas, hvor der er fart på udviklingen, og forandringerne sker hurtigt, er alle nødt til at kunne tilpasse sig skiftende vilkår. Det er en stor del af Marika Fredrikssons egen styrke, og noget hun ser som en forudsætning for enhver, der vil arbejde i Vestas. Af samme grund lyder et af hendes gode råd til medarbejdere in spe, at de skal være i stand til at ’hit the ground running’.

”Med den position, Vestas har, og som vi skal holde fast i, skal vi hele tiden være i stand til at rykke hurtigt. Så en langsom opstart er bare ikke en mulighed. Her kører man fra dag ét det bedste, man har lært. Her arbejder man, fordi man brænder for noget og gerne vil give den en skalle og fordi man synes, det er cool,” som hun siger.

Det var også afsættet for hendes egen start i virksomheden og en del af det, der tiltrak hende ved jobbet. Og det i god kombination med, at virksomheden opererede på et område, hun kunne se en fremtid i.

”Jeg syntes, Vestas befandt sig i en interessant branche. Og selvom virksomheden i dag ser anderledes ud, stod den for noget, som jeg også personligt kunne stå inde for, i centrum af en grøn omstilling, hvor det handler om at gøre noget godt for miljøet, og om at have et unikt produkt, man kan være stolt af. Det er vigtigt for mig, at jeg føler for min arbejdsplads. Jeg kan ikke bare arbejde for at arbejde. Virksomheden skal stå for nogle værdier, som jeg respekterer,” understreger hun.

Forskellighed er en styrke

Og sådan tror hun, at mange medarbejdere i Vestas har det. I hvert fald oplever hun, at virksomheden har nemt ved at tiltrække arbejdskraft. I hendes egen afdeling har hun knap 1.400 ansatte, der er spredt over de mange afdelinger rundt om i verden, som Vestas har. Og selv på hovedkontorerne i København og Aarhus kommer de, om ikke fra lige så mange lande, så i hvert fald fra flere forskellige, også så langt væk fra som Indien, Kina og Filippinerne.

Hvor folk kommer fra, anser hun dog ikke for særlig vigtigt. Hverken når det gælder medarbejdere eller chefer. For hende handler det alene om, hvad man kan bidrage med.

”Alle store virksomheder i vækst har mange nationaliteter ansat. Jeg tror, man behøver den konflikt og den forskellighed, som mennesker fra forskellige lande rummer. Diversiteten er sund og er med til at udvikle virksomheden,” siger Marika Fredriksson.

Og det gælder også på direktionsgangene. Her har hun de senere år bemærket et stigende antal udlændinge i toppen af de store skandinaviske virksomheder. Måske som en naturlig følge af, at der i de skandinaviske lande er en høj andel af virksomheder, set i lyset af de lave befolkningstal, som klarer sig godt på verdensplan.

”Jeg tror, vi i Norden er dygtige til globale virksomheder. Formentlig fordi små landes eksistens ikke mindst bygger på at være gode til eksport. Og det er vi. Men ellers ville vi nok også være udkonkurreret for længe siden,” som hun siger.

Selvom de mange store skandinaviske virksomheder står stærkt på deres respektive verdensmarkeder, er der dog plads til forbedring, mener hun og taler derfor varmt for, at de fire nordiske lande – Danmark, Norge, Sverige og Finland danner en nordisk union.

”Vi er fire små lande, der ville have gavn af at slå vores kræfter sammen. Det ville styrke vores position politisk, fordi vi ville kunne tale med en stærkere stemme. Og det samme erhvervsmæssigt. For der er ingen tvivl om, at store virksomheder bliver endnu større og får endnu mere konkurrencekraft, des mere de formår at samarbejde og danne partnerskaber. Det gælder Vestas såvel som alle andre store skandinaviske virksomheder. Derfor vil en nordisk union være sund for alle,” siger hun og tilføjer med et smil: ”Måske bliver det sådan en dag.”

Alle store virksomheder i vækst har mange nationaliteter ansat. Jeg tror, man behøver den konflikt og den forskellighed, som mennesker fra forskellige lande rummer. Diversiteten er med til at udvikle virksomheden

Marika Fredriksson, CFO, Vestas

Kontakt

Mogens Nørgaard Mogensen
Senior Partner og adm. direktør, PwC
Email

Følg PwC

LinkedIn
Twitter
Facebook
Youtube