“Her spiller vi i den globale superliga”
Kun fem danske iværksættervirksomheder har formået at opnå en værdisætning på mere end 1 mia. dollar, svarende til ca. syv mia. kr. Tradeshift, med hovedsæde i Silicon Valley, San Francisco, er en af dem. CXO Magasinet har talt med CEO Christian Lanng om drivkraften ved at ville være verdens bedste. Om at have for store ambitioner til at blive i Danmark, og om diversitet og kulturforskelle, når man som dansker driver en amerikansk virksomhed, der opererer i 190 lande.
I 2010 startede Christian Lanng, Mikkel Hippe Brun og Gert Sylvest deres iværksættereventyr i en garage i Danmark. I årene forinden havde de stået bag etablering af NemHandel for det, der dengang hed IT- og Telestyrelsen. Opgaven lød på at udvikle et system, der gjorde det muligt for virksomheder at udveksle fakturaer digitalt med det offentlige. NemHandel viste sig at blive en succes, der effektiviserede en ellers ret omfattende og bureaukratisk faktureringsproces, hvilket formentlig er årsagen til, at systemet fortsat eksisterer den dag i dag.
Verdens største digitale handelsplatform
Med erfaringerne fra NemHandel i bagagen startede de tre unge danskere livet som globale iværksættere, og Tradeshift var den idé, der skulle bære dem ud i verden.
“Vores ambition med Tradeshift var meget visionær. Vi ville forbinde alle virksomheder i verden i ét fælles globalt og digitalt netværk, der skulle gøre det nemt, hurtigt og ukompliceret at handle med hinanden,” husker Christian Lanng.
I dag er Tradeshift verdens største digitale handelsplatform. Den forbinder svimlende 1,5 mio. virksomheder, fordelt i hele 190 lande. 150 af kunderne tilhører gruppen af verdens 500 største selskaber, de såkaldte Fortune 500, og ifølge Tradeshifts egne oplysninger handles der på virksomhedens platform for omkring 3.500 mia. kr. om året. Og det beløb er kraftigt stigende. Til sammenligning var Danmarks BNP i 2018 på godt 2.200 mia. kr.
Stort set fra første dag på markedet blev Tradeshift af eksperter og medier verden over udråbt som en af de mest banebrydende nystartede virksomheder i verden de seneste 10 år. Selv konstaterer Christian Lanng, at man var heldige med at være nogle af de første, der indså, at handlen mellem virksomheder var under forandring. Og inspirationen kom fra bl.a. LinkedIn, Twitter og Facebook.
“Som forbrugere holder vi styr på hinanden via sociale medier. Vi gør det samme for virksomheder. Vores kunder køber ind hos hundredvis eller tusindvis af leverandører over hele verden, og de sælger til lige så mange. Det er en enorm udfordring at holde styr på, men det er samtidig afgørende for succes, at de netop har styr på det. Det er med dét udgangspunkt, at vi har bygget en digital platform, der forbinder alle virksomheder i netværk, så alle transaktioner og kommunikation mellem dem foregår ét sted,” siger Christian Lanng.
Pointer fra artiklen
- I Silicon Valley er der kun plads til de bedste i verden
- Diversitet gør Tradeshift værdiskabende på alle markeder
- Uddelegering skaber ansvarlige medarbejdere i alle kulturer
Når iværksættere kommer til mig og spørger, om de skal flytte til Silicon Valley, så svarer jeg, at hvis de vil være de bedste til det, de gør, så ja

Om Tradeshift
Tradeshift har skabt en cloud-baseret softwareplatform, der håndterer de fleste led i handlen mellem virksomheder
Virksomheden blev stiftet i 2010 af Christian Lanng, Mikkel Hippe Brun og Gert Sylvest. De tre sidder i dag på størstedelen af aktierne i virksomheden
Tradeshift har en markedsværdi på ca. otte mia. kr. og beskæftiger mere end 1.300 ansatte. Der omsættes for mere end 3.500 mia. kr. på Tradeshifts platform
Om Christian Lanng
Født i 1978 i Thisted og har en bachelorgrad i sociologi fra Aalborg Universitet
Student fra Støvring Gymnasium i 1997
I 2005 fik han et studiejob i Videnskabsministeriet, og i 2006 blev han fuldmægtig samme sted
Som 30-årig blev han i 2008 den yngste kontorchef nogensinde i centraladministrationen
I 2010 bliver han medstifter af Tradeshift og flytter i 2011 til San Francisco
Ikke plads til nummer 2
Når man spørger Christian Lanng, hvad der har været afgørende for succesen, så fortæller han, at rejsen startede med ambitionen om at ville være verdens bedste.
“Vi sagde fra start, at vi ville være de bedste på vores felt. Den beslutning har været afgørende for vores udvikling. Den har defineret vores mindset og alle de beslutninger, vi har taget.”
Samtidig lader han tydeligt én forstå, at der i kølvandet på de høje ambitioner følger en masse udfordringer, der er uundgåelige, hvis målet skal nås. Og at prisen af nogen vil synes for høj.
“Når iværksættere kommer til mig og spørger, om de skal flytte til Silicon Valley, så svarer jeg, at hvis de vil være de bedste til det, de gør, så ja. Men hvis de har det fint med at være nummer 2, så skal de meget nøje overveje, om det er det rigtige. For så kan omkostninger og risici hurtigt blive for store,” lyder det fra den danske topchef.
Med omkostninger mener han fx, at Silicon Valley efterhånden er så ekstremt eftertragtet et erhvervsområde, at alt er meget dyrere end andre steder. Lønniveauet er højt, og der er en ganske høj skat på virksomheder placeret i Silicon Valley. Derudover er konkurrencen virksomhederne imellem større end alle andre steder i verden, hvilket bl.a. medfører en hård og ofte dyr kamp om de bedste kompetencer. Så hvis ikke man virkelig mener det, så kan det næstbedste måske bedre gå an, lyder hans råd.
“Men for en softwarevirksomhed som os, der arbejder med cloud computing og har ambitioner om at spille i den globale superliga, så er det i San Francisco, det foregår. Uden tvivl. For os er alt dette en lav pris,” siger Christian Lanng.
Kunne ikke være sket i Danmark
Når han ser tilbage på, hvordan det er gået til, at tre danskere i dag står bag en af danmarkshistoriens største iværksættersucceser, lyder konklusionen, at det ikke ville være sket, hvis virksomheden var blevet i Danmark. Og det er ikke ment som en kritik af Danmark som iværksætter- eller erhvervsnation. Det er en nøgtern konstatering af, at der kun er ét sted i verden, hvor det er muligt at gøre det, Tradeshift har gjort, og det er i Silicon Valley.
“Den erfaring og viden om, hvordan man bliver verdens bedste inden for vores felt, findes ingen andre steder i verden. Og det vil sige, at vi hele tiden kan benchmarke os selv mod de allerbedste,” siger Christian Lanng.
Med placeringen af Tradeshift (der har mere end 1.000 højtuddannede medarbejdere) uden for Danmark, får Christian Lanng fra tid til anden spørgsmål om, hvorvidt der ikke er kvalificeret arbejdskraft nok i Danmark. Og da Tradeshift tilmed er en global softwarevirksomhed, drejer spørgsmålene sig ofte også om kvaliteten af de danske programmører. Og her er svaret klart:
“Der er vildt dygtige programmører i Danmark. Tradeshift har mange programmører ansat i Danmark, fordi de er så enormt dygtige. Men det er ikke dét, det handler om. Mange har misforstået, hvad det betyder, når vi taler om, at Silicon Valley giver adgang til de rigtige mennesker. De tror, at det handler om adgang til dygtige programmører. Det gør det ikke. Det, det i virkeligheden handler om, er adgang til ledelse. Adgang til ledere, der fx har prøvet, hvad det vil sige at lede en virksomhed som vores, der har fordoblet antallet af medarbejdere hvert år i flere år i træk. Adgang til ledere, der har siddet i topledelsen hos verdens bedste softwarevirksomheder som Apple, Google, Facebook osv. Det er kun her, vi kan rekruttere ledere af den kaliber,” siger Christian Lanng.
Medarbejderkultur: Du får, hvad du søger
Med medarbejdere over stort set hele verden kender Christian Lanng godt stereotyperne på både de uselvstændige kinesere og de overfladiske amerikanere. Han afviser heller ikke, at der er forskel på kulturer, men hans erfaring er, at man som leder får det, man forventer af de medarbejdere, man har. Det har ikke noget med kulturen at gøre.
“Vi har oplevet, at hvis vi giver folk ansvar, så tager de det seriøst og handler ansvarligt. Uanset hvilket land eller hvilken kultur, vi befinder os i.”
Reelt er det bydende nødvendigt for Tradeshift at uddelegere ansvar. Det er ganske enkelt ikke muligt at vokse så hurtigt med en klassisk topstyret virksomhed, lyder vurderingen fra Christian Lanng.
“Derfor har vi det sådan, at hvis du forstår problemet, markedet og kunden, og du har brug for at handle nu, så skal du ikke vente på at spørge en chef om lov. Vi har en kultur, hvor medarbejderne diskuterer løsninger med hinanden, så beslutningerne tages i en kollegial feedbackproces frem for, at den er topstyret. Ellers går vi i stå. Og det gælder og fungerer i alle lande,” siger Christian Lanng.
En styrke i diversiteten
Diversiteten er indlysende i en så globalt funderet organisation som Tradeshift, og man dyrker den, fordi man oplever, at det giver virksomheden en masse fordele. Det ser man i den 14 personer store ledelse, hvor der er syv forskellige nationaliteter repræsenteret. Men man ser det også i resten af virksomheden.
“Hver gang vi ser på et problem, så ser vi ikke på det med amerikanske eller danske øjne. Vi har altid 7-8 forskellige synspunkter, der er baseret på forskellige kulturer og forskellige forståelser af, hvad problemet er. Vi har lært at være en global virksomhed fra start. Det vil sige, at når vi fx ruller ud i et nyt land, så er vi i stand til at forstå de mennesker og de kunder, vi skal servicere, og hvad det er for udfordringer, kunderne har. Vi kan løse problemerne med det mindset, der er i den kultur, vi arbejder i,” siger Christian Lanng.
Når Christian Lanng ser lidt ud i fremtiden, så er han optimist. Ikke bare på Tradeshifts vegne, men også i forhold til den generelle økonomi.
“Lige nu tror jeg, at handelskrige og Brexit er et større problem i pressen, end det er i virkeligheden. Det betyder ikke, at vi er jubeloptimister, men det betyder, at det, vi ser i pressen, ikke svarer til, hvad vi kan konstatere,” lyder budskabet fra Christian Lanng.
Og han kan til en vis grad bakke sin holdning op med fakta. For når han iagttager det samlede billede af den milliardstore samhandel, der foregår via Tradeshift, så ser han ikke noget i den samhandel, der indikerer en slowdown, tværtimod.
“For 20 år siden ville de samme politiske og demokratiske problemer formentlig have haft en ret stor indflydelse på økonomien, men det, der er super interessant, det er, at det stort set ikke har nogen indvirkning på økonomien i øjeblikket,” siger Christian Lanng, der ser dette som en sejr for den globale frihandel.

Vi har en kultur, hvor medarbejderne diskuterer løsninger med hinanden, så beslutningerne tages i en kollegial feedbackproces frem for, at den er topstyret. Ellers går vi i stå. Og det gælder og fungerer i alle lande
Kontakt
Mogens Nørgaard Mogensen
Senior Partner og adm. direktør, PwC
Email