Transparens og ordentlighed er nøgleordene her på stedet

Med sin unge virksomhed, AUTOproff, har Jesper Ratza formået at vende handlen med brugte biler mellem bilhandlere fra at være manuel og ustruktureret til at være digital og til gavn for alle parter. I dag er virksomheden Danmarks største online platform for brugtvognshandel (B2B) og godt på vej til at gentage succesen i resten af Europa.

En landsbytosse, der løber i alle retninger. Sådan omtaler Jesper Ratza ofte sig selv undervejs i vores samtale. Men når man sidder over for ham, ser man også et moderne, energisk og meget talende menneske. Og tilsammen er det egenskaber, der har været med til at skabe den succes, som AUTOproff i Kolding på ganske kort tid har opnået. Siden starten for bare seks år siden har firmaet ikke kun formået at disrupte brugtvognshandlen, men også at blive totalt gældfri og nu beskæftige 65 medarbejdere i fem lande.

Grundlæggeren, Jesper Ratza, har været i bilbranchen i 20 år, hvor han undervejs udviklede drømmen om at give brugtvognsbranchen en tiltrængt makeover.

”Handlen med brugte biler var ikke ideel. Det var svært at få en god forretning ud af det, og processen var ikke optimal hele vejen fra detailkunden, der kom med den i bytte, og til den forhandler, der skulle opkøbe og videresælge bilen. Min drøm var at skabe en handelsplads, der var fuldstændig transparent, og hvor kundeoplevelsen værdikæden igennem var i top. Så da teknologien med 4G, apps osv. var på plads, gik jeg i gang,” fortæller han.

AUTOproff er basalt set bilauktion på nettet. Forskellen mellem Kolding-virksomheden og konkurrenterne er, at handlen foregår over nettet frem for på et fysisk sted, samt at der ingen salærer er for hverken køber eller sælger.

Indtjeningen kommer fra de abonnementer, som kunderne – bilforhandlerne – tegner, og fra de serviceydelser, der er knyttet dertil. Hver dag udbydes der 1.000-1.500 brugte biler via AUTOproff, og planen er at nå 130.000 solgte biler i år.

Efter at være braget ind på både det tyske, det svenske, det hollandske og det polske marked åbner AUTOproff efter nytår i Frankrig og næste år også i Spanien.

Planen er at dominere de store vesteuropæiske markeder for handel med personbiler, varebiler og motorcykler.

”Min drøm er, at vi om fem år er europæisk markedsleder,” siger Jesper Ratza, der til den tid også gerne ser kerneforretningen rumme handel med leasingbiler og måske landbrugs- og entreprenørmaskiner.

Store ambitioner

  • Fuldstændig transparens og en god kundeoplevelse i hele værdikæden har gjort, at AUTOproff har disruptet brugtvognsbranchen
  • Nu jagter AUTOproff europæisk dominans
  • Allervigtigst er det at være glad for det, man gør

We hire attitudes, and then we add skills.

Jesper Ratza, ejerleder, AUTOproff

Om Jesper Ratza

Født i 1974 og uddannet biløkonom i 1998. Bachelor i ledelse og strategi fra CBS i 2007.

Grundlægger af AUTOproff i 2013.

Biløkonom i Toyota fra 1995-2001.

Filialchef i Autohuset Vestergaard 2001-2009.

Adm. direktør i BLITE 2009-2010.

Ejer og adm. direktør i VTK 2010-2013.

Bor i Vejle med hustru og to børn på 15 og 17 år.

Om Autoproff

AUTOproff blev startet i 2013 af Jesper Ratza og ejes i dag af ham og hans partnere.

Det er en online auktionsplatform uden salærer, som i dag har Danmarks største udbud af brugte biler til salg. Handlen sker udelukkende mellem professionelle bilforhandlere.

AUTOproff har hovedkvarter i Kolding og har afdelinger i Tyskland, Holland, Sverige og Polen.

I år kommer man op på at handle ca. 130.000 brugte indbytningsbiler.

AUTOproff beskæftiger i dag 65 medarbejdere i fem lande.

AUTOproff ejer også Payproff, der sikrer betaling ved handel på nettet.

Slipper aldrig virksomheden

Hvor han som stifter selv er henne om fem år, ved han ikke helt. Men retningen er han fuldstændig afklaret med. Efter en hjerneblødning for fem år siden stod det meget klart for ham, hvad han brænder for, og hvad der gør ham lykkelig.

”AUTOproff er mit tredje barn. Det slipper jeg ikke, men jeg vil nok træde mere i baggrunden. For når vi når eksempelvis 500.000 biler, vil virksomheden have en størrelse, hvor en professionel ledelse med andre kernekompetencer skal tage over. Så kan jeg koncentrere mig om det, jeg er bedst til og synes er sjovest, nemlig at udvikle projekter, både for firmaet her og for andre,” siger han og tilføjer:

”Jeg siger ikke, at jeg aldrig vil sælge firmaet. Men det kommer i hvert fald aldrig til at ske med det formål at gøre mig selv hovedrig. Jeg kender ingen, der er blevet glade af at sælge deres virksomhed for en masse penge. Penge er ikke lig med lykke. Jeg er her, fordi jeg elsker bilbranchen, og fordi jeg har lyst til at bruge mit liv på at hjælpe den til at fungere bedst muligt.”

Oprindeligt var hans tanke at køre firmaet ene mand fra hjemmekontoret. Men forretningen blev hurtigt stor, og i erkendelse af, at ingen store succesfirmaer alene er ejet af én mand, har han i dag fået partnere med.

Et fundament for videreudvikling

”I starten troede folk ikke på vores forretningsmodel. Og jeg blev endda lovet et par flade, fordi nogen ikke kunne lide, hvad jeg var i gang med. Så det, der gør mig rigtig stolt og glad i dag, er, at det alligevel er lykkedes for os. Vi har ændret brugtvognshandel til det bedre for alle – både forbrugere og forhandlere. Og samtidig har vi skabt en god forretning ud af det, som vi kan udvikle videre på,” siger Jesper Ratza.

Fundamentet, som virksomheden er bygget på, handler i bund og grund om ordentlighed. Både i forhold til kunder, forbrugere og samfund – og ikke mindst i forhold til medarbejderne. Jesper Ratzas holdning er derfor, at det skal være sjovt for alle at gå på arbejde. Derfor er det vigtigt for ham at skabe et godt klima og en rar atmosfære – bl.a. i kraft af en flad organisering.

”Jeg er overbevist om, at lønnen i dag kun er ét element, og at det lige så meget handler om at give folk en interessant boldbane at spille på, hvor de får noget medindflydelse og selv kan være med til at tage beslutningerne,” som han siger.

Selv om stifteren af AUTOproff har en god del viden og evner med i bagagen fra uddannelsen som biløkonom og en bachelor i ledelse og strategi, erkender han, at man som iværksætter har meget at lære. Det har mange gange udfordret den utålmodighed og virkelyst, der får ham til selv at kalde sig lidt af et DAMP-barn. Hen ad vejen har han derfor valgt at omgive sig med mennesker, der kan fortælle ham, når han skal trække vejret. Resten af overtrykket lukker han ud via en masse sport, der starter i fitnesscentret kl. 5.30 om morgenen og ofte følges af et dyp i havet, vinter eller ej.

Med en forretning, der baserer sig på it, har han også skullet lære at tilsidesætte sin ærekærhed. Eksempelvis da han skulle frigive sin første version af AUTOproff, hvor han ofte måtte gentage for sig selv, hvad en af grundlæggerne af LinkedIn har sagt: ’If you are not embarrassed by the first version of your product, you’ve launched too late.’ Og endnu en lære – efter enkelte fejlrekrutteringer – handler om at ansætte de rigtige folk. Det sker i dag efter princippet ’We hire attitudes, and then we add skills’.

”Det betyder ikke så meget, om eller hvilken uddannelse folk har. Så længe de har passion og power, skal vi nok lære dem resten,” siger Jesper Ratza, der også bygger et socialt ansvar ind i sin ansættelsespolitik. For han ser gerne et arbejdsmarked, der rummer både fleksjobbere, autister og andre med et psykisk eller mentalt handicap.

Ingen grund til at brokke sig

Set i bakspejlet ville Jesper Ratza gerne have evnet at balancere lidt bedre mellem arbejde og familie. Fra starten gik han efter at skille tingene ad. Men det fylder meget at bygge en virksomhed op. Så i stedet er det endt med, at først hans hustru, siden de to teenagebørn og desuden hans far er kommet ind i firmaet – hvilket han føler sig meget privilegeret over.

I det hele taget er Jesper ikke en mand, der beklager sig. Og man vil aldrig høre ham sige, at skat, bilafgifter eller lønninger er for høje. Ved firmaets start blev han rådet til at lade det registrere i Schweiz og dermed nøjes med seks pct. i selskabsskat. Men han betakkede sig hurtigt.

”Mit ræsonnement var, at hvis ikke jeg kunne betale dengang 23,5 pct. i selskabsskat i Danmark, evnede jeg ikke at drive forretning. Og jeg vil gerne bidrage. Jeg synes, vi har et samfund her, som vi kan være rigtig stolte af. Vi får så meget hjælp på så mange måder. Selv har jeg fået god starthjælp fra Erhvervsstyrelsen, draget stor nytte af en dygtig sundhedssektor, og fået unge medarbejdere, der er virkelig kompetente. Vi har meget at glæde os over her i landet. Og så kan man ikke være bekendt at se på, om det koster en pct. mere eller mindre i skat,” siger Jesper Ratza, der dog gerne vil slutte med en lille bøn:

”Vi skal have sikret et bedre samspil mellem uddannelsesinstitutioner og virksomheder. Jeg har draget enorm nytte af studerende. Og det har været så vellykket for alle parter, at jeg ser mange grunde til at skabe en stærkere forbindelse dér. Det vil fremme innovationen i landet. Og det er dér, vi skal hen – til gavn for os alle.”

Jeg er overbevist om, at lønnen i dag kun er ét element, og at det lige så meget handler om at give folk en interessant boldbane at spille på, hvor de får noget medindflydelse og selv kan være med til at tage beslutningerne.

Jesper Ratza, ejerleder, AUTOproff

Kontakt

Ulrik Ræbild
Partner, PwC Denmark
Tlf: +45 3945 3288
Email

Ekstra værdi

Husk du kan altid læse CXO Magasinet og PwC’s andre udgivelser på din smartphone med appen Ekstra Værdi.


Følg PwC

LinkedIn
Twitter
Facebook
Youtube