“Jeg går på arbejde for at gøre en forskel i verden”

Han er opvokset i en købmandsforretning i Odsherred og ville egentlig have været dyrlæge, men i dag er ejerleder Michael Holm et forbillede i den danske it-branche. Han er stifter af og hovedaktionær i Danmarks største privatejede softwarevirksomhed, og hans drive er “at gøre en forskel”. Han er stolt af, at Systematics produkter dagligt er med til at redde menneskeliv over hele kloden.

Hele sin ungdom ville han egentlig være dyrlæge, men en tilfældig kommentar fra en studievejleder ændrede Michael Holms studievalg. Uden dén kommentar havde Systematic måske ikke eksisteret i dag.

“Jeg stod og så på en plakat, der reklamerede for et kursus i EDB, da studievejlederen kom forbi og sagde, at det ikke var noget for mig. Jeg tænkte, at det skulle han ikke bestemme. Og netop i dét øjeblik besluttede jeg at læse til EDB-assistent,” siger Michael Holm, der i dag er ejerleder for Systematic, der med base i Aarhus er Danmarks største privatejede softwarevirksomhed med en omsætning på omkring 1 mia. kr. og flere end 1.100 medarbejdere.

Og sådan gik det til, at Michael Holm begyndte at læse EDB, som det hed dengang sidst i 1970’erne, hvor han blev student.

Udstationeret i Paris

Systematic-stifteren er opvokset i et købmandshjem i Odsherred i det nordvestlige Sjælland i det, han selv kalder en entreprenant familie. Trods de entreprenante gener ser han ikke sig selv som født til at være ejerleder.

“Jeg vil hellere sige, at muligheden opstod, og den udnyttede jeg. Jeg kunne sagtens være endt et andet sted, men jeg har været vant til at tage ansvar, handle og hjælpe til, når der er behov for det,” siger Michael Holm.

Efter endt uddannelse bliver Michael Holm ansat hos Datacentralen (i dag DXC Technology, red.), hvor han bliver ekspert i systemer inden for farvandsovervågning for bl.a. Søværnet. Senere bliver han udstationeret i Paris for at hjælpe til med at bygge det danske søværns første digitale overvågningssystemer.

Et enormt potentiale

Den aarhusianske ejerleder kommer tilbage fra Paris med en styrket opmærksomhed på potentialet inden for udvikling af itsystemer til såkaldt kommando og kontrol til forsvarsenheder over hele verden. Et område, hvor Systematic i dag regnes for en af verdens førende.

“Det blev tydeligt for mig, hvordan it kan være med til at skabe overblik i en kompleks virkelighed. Det blev også tydeligt, hvor stor en forskel det kan gøre for mange organisationer,” siger han.

Og derfor blev det Michael Holms mission – ligesom det er Systematics mission – at udvikle it-løsninger, der gør det enklere for brugerne at træffe afgørende beslutninger i kritiske situationer. I dag er Systematic leverandør af softwaresystemer til ikke bare forsvar, men også sundhedssektoren på globalt plan. Og på nationalt plan har man kunder inden for politi, efterretningstjeneste samt biblioteker og uddannelsesinstitutioner. Systematic har kunder i over 50 lande verden over, som serviceres af 12 kontorer rundt om på kloden.

Vejen til succes

  • Fokus på at skabe egne produkter – og gøre dem relevante i flere brancher
  • Formål om at gøre en forskel for kunder og medarbejdere
  • At skabe en vinderkultur

Det blev tydeligt for mig, hvordan it kan være med til at skabe overblik i en kompleks virkelighed. Det blev også tydeligt, hvor stor en forskel det kan gøre.

Michael Holm, ejerleder, Systematic

Om systematic

Systematic er stiftet i 1985 af Michael Holm og partner Allan Schytt, der stoppede i virksomheden i 1992.

Virksomheden omsatte i seneste regnskabsår for 965 mio. kr. og har rundet 1.100 medarbejdere.

Systematic leverer softwaresystemer til sundhedssektor, forsvar, politi, efterretningstjeneste og biblioteker og har senest udvidet til energiselskaber og vandforsyning.

Om Michael Holm

Født i juli 1957 og uddannet EDB-assistent fra Københavns Købmandsskole. Har læst datalogi og gennemført en hel del lederkurser i ind- og udland.

Fra 1978 til 1984 ansat hos Datacentralen med speciale i farvandsovervågningssystemer. I fire år var han udstationeret i Paris med det formål at bygge et nyt overvågningssystem til det danske søværn.

Stiftede i 1985 Systematic sammen med partneren Allan Schytt, der stoppede i 1992, hvorefter Michael Holm overtog aktiemajoriteten.

Medlem af bestyrelsen for Købmand Herman Sallings Fond.

Medejer og bestyrelsesmedlem i Copenhagen Optimization.

Bestyrelsesformand for Web2Media.

Sidder i bestyrelsen for Fremstillingsindustrien, DI Digital og Forsvars- & Aerospaceindustrien i Danmark (FAD) under Dansk Industri (DI).

Michael Holm har modtaget Kong Frederik den Niendes hæderspris for at fremme dansk eksport og fik tildelt årets erhvervspris af Erhverv Aarhus i 2010 og blev Årets Æreshåndværker i 2018.

Den vigtigste årsag til succes

Michael Holm er ikke i tvivl om, hvad der har været den vigtigste årsag til, at Systematic er lykkedes med at blive en vækstvirksomhed i it-branchen.

“Helt fra start har vi været bevidste om, at vi er nødt til at have et produkt for at blive en succes. Uden det ville vi være en serviceleverandør som så mange andre, der konkurrerer benhårdt på cv og pris. Et produkt giver identitet og fokus, både i salget og i udviklingen. Et specialiseret og fokuseret produkt giver også skala og mulighed for global vækst,” siger Michael Holm.

Derudover har Systematic i årenes løb hele tiden formået at finde nye nicher, hvor virksomhedens produkter og kompetencer matcher.

“Vi ved præcist, hvad vi er gode til, og det er at indsamle, integrere og analysere store mængder komplekse data samt skabe et overblik, der muliggør, at vores kunder kan tage en kvalificeret beslutning – ofte i kritiske situationer og under pres. Og mange steder i den offentlige sektor er dette helt afgørende, herunder i forsvaret og i sundhedssektoren,” siger Michael Holm.

At gøre en forskel

Hvis produktet er det, der løftede Systematic op fra mængden i starten af virksomhedens leveår, så er Michael Holm ikke i tvivl om, at det er virksomhedens purpose – formålet og værdierne – der er afgørende for de senere års vækst.

“Vores produkter er bl.a. med til at sikre, at soldater over hele verden er bedst muligt rustet til at tage de rigtige beslutninger og i sidste ende redde menneskeliv. Det samme gælder vores systemer til sundhedssektoren. Vi er uden tvivl med til, at flere soldater kommer hjem i live, og at antallet af tilskadekomne og omkomne falder. Og det er dét, der driver mig. Og det er dét, der driver vores medarbejdere. Vi går på arbejde hver dag, fordi vi gør en forskel. For vores kunder og for de mennesker, der er afhængige af, at vores kunder gør et godt stykke arbejde, fx patienter og soldater,” siger Michael Holm.

Og noget tyder på, at Systematic er lykkedes med sin mission, for mens mange andre virksomheder skriger på arbejdskraft, så går det lettere for Systematic, hvor imponerende 12 pct. af alle nyansættelser er tidligere medarbejdere.

“Vi har et princip om, at man som medarbejder både ankommer og forlader virksomheden gennem hoveddøren. Vi forstår godt, at medarbejdere indimellem vil prøve noget andet, og så aftaler vi, at vi holder kontakten med dem, og vi er glade, når de vælger at komme tilbage,” siger Michael Holm.

Medarbejderne kæmper for virksomheden

Den danske it-branches ”grand old man” er i det hele taget meget bevidst om – og fokuseret på – at skabe en arbejdsplads, der giver mening for medarbejderne.

“Det er vigtigt for mig, at vi har medarbejdere og ledere, der føler et stort ansvar for det, de laver. De skal føle, at virksomhedens konkurrenter også er deres konkurrenter, frem for at opfatte dem som en ny potentiel arbejdsgiver. Dét mål stiller store krav til ledelse og medarbejdere. Personligt fortæller jeg medarbejderne, at de skal bruge mig, som CEO, alt det, de vil, men det er dem selv, der tager beslutningerne, for det er dem, der har kompetencerne, og det er dem, der kender kunderne bedst, og derfor er det også dem, der tager de bedste beslutninger,” siger Michael Holm.

Man mærker tydeligt, at den to meter høje topchef interesserer sig indgående for, hvordan man skaber og udvikler en vinderkultur. Og for at blive klogere på det har han for nylig åbnet dørene for et forskningsprojekt, der i samarbejde med håndboldklubben Bjerringbro Silkeborg Håndbold (BSH) og Aarhus Universitet skal se på, hvordan man skaber medarbejdere og teams, der præsterer på et vedvarende højt niveau.

“Jeg synes, tanken om at sammenligne Systematic med et sportshold er interessant, og jeg er sikker på, at vi kan lære en masse af, hvordan Peter Bredsdorff-Larsen (cheftræner for BSH, red.) arbejder med vinderkultur,” siger ejerlederen, der selv har spillet håndbold i sin ungdom.

Ligesom medarbejderkulturen til stadighed udvikler sig hos Systematic, så udvikler virksomheden sig også kommercielt. På det seneste er man således begyndt at levere softwaresystemer til energisektoren. I første omgang med fokus på vind, hvor man for nylig har indgået aftaler med markedslederne, danske Ørsted og svenske Vattenfall.

“Det var indlysende for os, at de kompetencer, vi har, er brugbare i forhold til at sikre en mere effektiv produktion af vindenergi,” siger Michael Holm, der kan glæde sig over, at man med de to kunder sidder på 37 pct. af vindsektoren.

Næste eventyr er vandforsyningen, der i alle samfund er en kompleks og essentiel service, der mange steder i verden fungerer dårligt. Her ser Michael Holm endnu en gang muligheden for at kombinere kompetence, mission og forretningspotentiale for Systematic, men også for dansk erhvervsliv.

Derfor er Systematic i 2019 gået sammen med en række større danske virksomheder inden for vand og vandteknologi og har etableret en såkaldt vandklynge, der udover Systematic også omfatter Danfoss, Grundfos, Kamstrup, AVK og Aarsleff.

“Vi kan se, at der er hårdt brug for løsninger, der kan sikre en bedre vandforsyning på globalt plan. En femtedel af verdens befolkning bor i områder med vandmangel, halvdelen af alt drikkevand bliver spildt på vej ud til forbrugeren, og 80 pct. af alt spildevand bliver ledt ud i havet uden at blive renset. Det vil vi gerne være med til at rette op på,” siger Michael Holm, der i dag er 62 år, men som trods utallige købstilbud ikke ser nogen grund til at sælge eller overdrage virksomheden inden for en overskuelig fremtid.

“Selvfølgelig er der en plan for virksomhedens fremtid, men vi kommer ikke til at sælge. Mest realistisk er det, at vi etablerer en fond, der ejer Systematic fremover,” lyder det afslutningsvist fra Michael Holm.

Vi har et princip om, at man som medarbejder både ankommer og forlader virksomheden gennem hoveddøren. Vi forstår godt, at medarbejdere indimellem vil prøve noget andet, og så aftaler vi, at vi holder kontakten med dem, og vi er glade, når de vælger at komme tilbage.

Michael Holm, ejerleder, Systematic

Kontakt

Ulrik Ræbild
Partner, PwC Denmark
Tlf: +45 3945 3288
Email

Ekstra værdi

Husk du kan altid læse CXO Magasinet og PwC’s andre udgivelser på din smartphone med appen Ekstra Værdi.


Følg PwC

LinkedIn
Twitter
Facebook
Youtube