Vilkår for udenlandsk arbejdskraft skal være bedre

Med de rette rammer har danske virksomheder alle forudsætninger for at gøre deres til, at danskerne får bedre velfærd og bedre levevilkår og bliver rigere, mener Esben Østergaard fra Universal Robots.

Om Esben Østergaard

  • Født i 1974 og har en ph.d. i robotteknologi fra Syddansk Universitet.
  • 2005: Stifter Universal Robots sammen med to studiekammerater fra Syddansk Universitet.
  • 2008: Firmaet sælger de første robotarme.
  • 2015: Virksomheden bliver solgt til amerikanske Teradyne for 1,9 mia. kr.
  • 2016: Esben Østergaard vinder Tietgenprisen for sit arbejde med at skabe en robotklynge på Fyn.

Ny teknologi har altid gjort os rigere og givet os et bedre liv. Og det vil robotter, kunstig intelligens osv. også gøre.

Esben Østergaard, CTO, Universal Robots

I virkeligheden går det meget godt i Danmark. Virksomhedernes konkurrenceevne følger fint med udlandet. Danskerne siger ja til ny teknologi, er trygge ved at prøve nye ting af og åbne for at tage læring til sig livet igennem. Derfor er CTO Esben Østergaard fra Universal Robots optimistisk på landets vegne. Men på sin virksomheds vegne vil han gerne appellere til, at vi ikke bliver for selvfede og ikke lukker grænserne.

Det sidste siger han, fordi han som medstifter af en højteknologisk virksomhed oplever især én meget stor udfordring. Og den handler om tiltrækning af tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft.

”Når vi taler om at skabe de optimale rammer for virksomhederne i forhold til at skaffe dygtige medarbejdere, halter det noget. Én ting er, at vi ikke er gode nok til at sikre vores egen arbejdskraft de nødvendige kompetencer. En anden er, at når vi er nødt til at hente folk i udlandet, er det alt for bøvlet. En virksomhed som vores har hårdt brug for teknologiske specialister fra eksempelvis Californien, men jeg må sige, at som reglerne er i dag, er de ikke supergodt skåret,” siger Esben Østergaard.

Han er en af deltagerne i regeringens Disruptionråd, hvor han også har berettet om de udfordringer, som virksomheden Universal Robots står over for på dette område. Og til synspunktet hører, at han synes, det er temmelig ærgerligt, at mange udlændinge ikke føler sig velkomne her i landet – selvom virksomhederne gerne vil have dem. Men love, regler og regulativer skærer alle over én kam, hvilket har nogle uheldige bivirkninger. For der er stor forskel på de udlændinge, der kommer til landet, hvorfor de kommer, hvor længe de har tænkt sig at blive osv.

”I takt med at folk flytter mere og mere ind og ud over grænserne – og det gør de – så kommer vi ikke udenom at ændre på definitionen af at være dansker. Og vi kommer heller ikke udenom, at hele vores samfundsmodel med skat, pensionsopsparing, gratis uddannelse og sundhed osv. bliver udfordret. Her ser jeg en stor opgave i fremover at sikre, at der er rimelighed i vilkårene for alle. For det skal være attraktivt at flytte hertil – også selvom det bare er for nogle få år,” siger han.

Hos Universal Robots er kerneproduktet robotarme – som bruges af både private og offentlige virksomheder, fx sygehuse. Og at teknologien kan bruges til at udvikle velfærdssamfundet, er også en af Esben Østergaards pointer:

”Ny teknologi har altid gjort os rigere og givet os et bedre liv. Og det vil robotter, kunstig intelligens osv. også gøre. Men det er klart, at det også skaber noget turbulens på arbejdsmarkedet.”

Netop her har Danmark dog en stor fordel. For set med hans øjne har danskerne en tradition for at være villige til livslang læring og til at foretage de nødvendige jobskift. Og kombineret med et andet dansk særkende – åbenheden over for hurtige forandringer – gør det, at Esben Østergaard ser gode muligheder for, at Danmark kan blive verdens rigeste land. Virksomhederne og arbejdskraften er klar – og herefter er det beslutningstagernes tur til at leve op til deres ansvar og skabe de rette rammer.

Kontakt

Christian Klibo
Partner, PwC
Tlf: +45 4041 9520
Email

Kim Domdal
Partner, PwC
Tlf: +45 3945 9520
Email

Ekstra værdi

Husk du kan altid læse CXO Magasinet og PwC’s andre udgivelser på din smartphone med appen Ekstra Værdi.


Følg PwC

LinkedIn
Twitter
Facebook
Youtube