Robotter skal være til at forstå

På robot- og teknologivirksomheden Kjærgaard A/S er det gode samspil mellem talent og teknologi en stor del af forklaringen på, at virksomheden har fået succes som fast leverandør til de største danske industrivirksomheder. Og resten af historien har meget at gøre med ejerleder Per Smedegaards fortid i motorsporten.

Da Per Smedegaard som ung, ambitiøs speedwaykører stod ved startlinjen med sin ’cykel’, klar til at køre, var han sig meget bevidst, at 80 pct. af et løb bliver kørt inde i værkstedet. Grejet skulle være tiptop. For det signalerede, at man var god og havde viljen til sejr – hvilket fik konkurrenterne til at ryste lidt i bukserne.

Samme drivkraft har han brugt til at føre sit firma, Kjærgaard A/S, frem til en position, hvor det i løbet af ganske få år er vokset til dobbelt størrelse – både økonomisk og mandskabsmæssigt. Om konkurrenterne også i dag ryster lidt i bukserne, er uvist. Men i hvert fald er grejet hos virksomheden i Løsning mellem Vejle og Horsens tiptop, lige som direktørens vindergen aldrig svigter. Og fra før at være en ren el-installationsforretning er Kjærgaard i dag vokset til at være state of the art inden for robotteknologi og hightech-løsninger, hvor man hver dag arbejder på at optimere processer og arbejdsgange i mange industrivirksomheder. Nøglen til succesen er en sjælden kombination af evnen til at omfavne og udnytte en avanceret teknologisk udvikling samt et sæt værdier, der bl.a. baserer sig på den klassiske dyd om at kalde ’en skovl for en skovl og en spade for en spade’.

”Vi har altid stået for at gøre vores ting færdige – og for at være meget entreprenøragtige og idérige. Vi løber aldrig fra en udfordring, men kæmper til den bitre ende og får tingene til at virke for kunden. I min verden er der ikke noget, der ikke kan lade sig gøre. Hvis man kan komme til Månen, kan man også lave noget automatik, der virker,” siger Per Smedegaard.

Hver eneste opgave løses unikt

Tager man de ti største virksomheder i Danmark, kan man være sikker på, at Kjærgaard arbejder for de seks af dem. Og sådan har det været i mange år. Det er faste kunder, som nærmest har udliciteret deres opgaver med øget effektivisering, reduceret energiforbrug, forbedret it-infrastruktur og automatisering til Kjærgaard. Typisk er løsningen ikke givet på forhånd, hvorfor næsten hver eneste opgave er unik og meget langt fra at være en lagervare – hvilket igen kræver stor ekspertise og dygtighed hos medarbejderne, som både er ingeniører, industrielektrikere, bygningselektrikere og andre teknikere.

Til at holde sådan en avanceret teknologisk virksomhed kørende med succes hører derfor også at skabe en arbejdsplads, som kan tiltrække den bedste arbejdskraft og få talent og teknologi til at spille sammen. Hos Kjærgaard sker dette ved bl.a. at give medarbejderne alle muligheder for at øge deres kompetencer. Rigtig mange af dem starter i virksomheden som lærlinge og bliver undervejs støttet og hjulpet på alle tænkelige måder – inklusive lektiehjælp – og nu også med gode muligheder for efter- og videreuddannelse i kraft af det nyetablerede Kjærgaard-akademi.

”Vi værdsætter virkelig lærlingene og prøver også at animere dem til at yde deres bedste. Siden 2009 har jeg sagt: Hvis en lærling får 12 til svendeprøven, planter jeg et træ og sætter hans navn på. Nu har jeg ti træer. Det er flot og noget, jeg er meget stolt af,” siger Per Smedegaard.

Vi løber aldrig fra en udfordring, men kæmper til den bitre ende og får tingene til at virke for kunden. I min verden er der ikke noget, der ikke kan lade sig gøre.

Per Smedegaard, ejerleder, Kjærgaard A/S

Om Per Smedegaard

  • Født 1967 og uddannet elektriker, elinstallatør og stærkstrømstekniker.
  • CEO og hovedaktionær i Kjærgaard A/S, hvor han i dag ejer 90 pct. af virksomheden.
  • Tidligere speedwaykører i superligaen og på ungdomslandsholdet.

Om Kjærgaard A/S

  • 1921: Ejner Dahl åbner elinstallationsforretning i Løsning.
  • 1967: Åge Kjærgaard køber virksomheden og de tre medarbejdere.
  • 1983: Kjærgaard Industriautomatik kommer til.
  • 1996: Kjærgaard El og Kjærgaard Industriautomatik fusioneres og bliver 120 ansatte i alt.
  • 2002: Per Smedegaard køber 50 pct. af aktierne, og Morten Kjærgaard bliver CEO.
  • 2007: Per Smedegaard bliver CEO og bliver hovedaktionær.
  • 2008: Virksomheden opfører ny fabrik i Løsning.
  • 2009: Krisen rammer, og antallet af medarbejdere ryger ned på 84.
  • 2017: Medarbejderstaben runder 170.

Kerneforretningen har flyttet sig

Interessen for robotter og deslige forklarer ejerlederen med, at han altid godt har kunnet lide at være first-mover.

”Jeg vil gerne være med, hvor det sker. Hvis ikke man udfordrer sig selv, taber man. Og det er nok mit vindergen fra speedway-tiden, der igen slår igennem her,” lyder det fra direktøren, der i sin tid nåede fire år på ungdomslandsholdet.

Konsekvensen af at ville gå forrest er, at virksomheden hele tiden flytter sig. Således har kerneforretningen alene i Smedegaards tid forandret sig markant og er blevet mere automations- og industripræget. Da han kom til i 2002, lavede man 30-40 huse om året, mens man i dag ikke engang laver fem.

”Hvis vi skal fortsætte med at lave huse, skal det være hightech-delen af dem. Fx ved at indrette dem på samme avancerede måde, som vi har indrettet os selv. Vores fabrik er totalt elektronisk styret, som var den en maskine. Hvis du går ind på mit kontor, tænder lyset kun 10 pct. For den ved, at du ikke skal arbejde her. Men når jeg kommer, tænder lyset automatisk 100 pct., og min pc går i gang. Og ved fyraften lukker vi hele fabrikken ned med et tryk på en enkelt knap,” fortæller Smedegaard og glæder sig over, at det på den måde også er lykkedes virksomheden at spare næsten 40 pct. i energiforbrug.

Hurtig reaktion er et krav

Når man ser den avancerede robot- og teknologivirksomhed i Løsning og hører, hvordan den drives, kunne man godt forledes til at tro, at det hele kører stringent efter nøje udtænkte strategiplaner. Men nej. Her er ingen nedskrevne planer for noget som helst. For som direktøren siger:

”Vi er fire mand i ledelsen. Og det er os, der tager diskussionerne og træffer beslutningerne. Når noget skal ske, lukker vi døren og tager snakken her og nu. Det er ofte sådan, at den teknologiske udvikling går så hurtigt, at vi er nødt til at kunne reagere på mange ting up-front.” Af samme grund har virksomheden ingen bestyrelse, som spiller en rolle for virksomhedens strategiske udvikling. For når arbejdet kræver, at der skal tages hurtige beslutninger, nytter det ikke, “at der skal indkaldes til ekstraordinær generalforsamling hver gang”, som Smedegaard siger.

Og forkromede planer er der heller ingen af, når det gælder direktørens exit og virksomhedens fremtid. Det eneste sikre her er, at svaret har været et nej, hver gang nogen har ringet og tilbudt at købe virksomheden – indtil videre.

Skaber ikke arbejdsløshed

I en virksomhed, hvor man lever af at producere og sælge højteknologiske produkter, er det, ifølge Kjærgaard-direktøren, vigtigt, at teknologi og mennesker spiller sammen. Det kræver, at man som ham altid tænker i simple løsninger. For en robot skal være til at forstå, mener han.

Noget andet er, at man ikke skal se på automation som noget, der kun skaber arbejdsløshed. Tværtimod, lyder hans ræsonnement:

”Jeg plejer at sige, at vi lever af at fjerne arbejdspladser. Men sandheden er jo også, at vi skaber nogle nye. For havde vi ikke fjernet dem, var firmaet måske flyttet til udlandet – pga. de høje, danske lønninger. Så man kan sige, at vi i Danmark er blevet gode til at udnytte den teknologiske udvikling. Vi automatiserer for at beholde arbejdspladserne,” siger Per Smedegaard.

Og det bedste bevis på dette er igen hans egen virksomhed. For i takt med automatiseringen ude hos kunderne stiger antallet af medarbejdere i Kjærgaards serviceafdeling – og er med til at sikre, at talent og teknologi går hånd i hånd.

Kontakt

Ulrik Ræbild
Partner, PwC
Tlf: +45 3945 3288
Email

Ekstra værdi

Husk du kan altid læse CXO Magasinet og PwC’s andre udgivelser på din smartphone med appen Ekstra Værdi.


Følg PwC

LinkedIn
Twitter
Facebook
Youtube