I Sæby gør de det umulige muligt

Nordmark Maskinfabrik har udviklet sig fra en klassisk nordjysk maskinfabrik til en tæt samarbejdspartner for globale vindmøllegiganter. De har skabt en stærk markedsposition inden for produktion af store enheder til vindmølleindustrien, og nu er de på vej ud i Europa.

Ejerleder Morten Mørk besluttede sig i 2014 for at tiltræde som direktør i Nordmark Maskinfabrik med start i februar 2015 efter en årrække i bestyrelsen. Det var en nordjysk virksomhed med fokus på rollen som underleverandør, som han på afstand havde fulgt igennem en årrække, mens han var divisionschef hos Bladt Industries. Desuden boede han tæt på den daværende ejer, Ejnar Jacobsen.

I 2011 inviterede Ejnar Jacobsen ham med ind i bestyrelsen, for at han kunne bidrage med sin viden om vindindustrien. Morten Mørk så et potentiale i virksomheden, og da Ejnar Jacobsen gik bort, valgte Morten Mørk at træde ind som adm. direktør, og efter et års tid købte han sig også ind i virksomheden. Siden da er det gået stærkt.

Det har bl.a. handlet om investeringer i ny teknologi, der har ført Nordmark Maskinfabrik endnu tættere på vindindustrien gennem løsningen af de nye behov, der er med de meget store enheder til nutidens kæmpevindmøller – både on- og offshore.

I det hele taget er Nordmark Maskinfabrik rigtig gode til de store enheder. Det ved vindbranchen efterhånden godt, for de kender Nordmark Maskinfabrik og ejerleder Morten Mørk, hvis engagement, viden og personlighed er en stor del af de seneste års succes.

Virksomheden har gennemgået en væsentlig udvidelse og gevaldig vækst i omsætningen, som alene fra 2014 til 2016 gik fra 200 til 284 mio. kr. Seneste udvidelse er en helt ny fabrik i Cuxhaven, Tyskland, som snart står klar.

Fra fabrik til partner

 • Stærk viden på vindområdet har løftet Nordmark Maskinfabrik.
 • Specialisering og digitalisering har styrket virksomhedens markedsposition.
 • Udvidelse til Tyskland er sket i samarbejde med en stor samarbejdspartner, Siemens.

I dag er vi en meget højteknologisk virksomhed, hvor vores medarbejdere for en stor dels vedkommende arbejder ved computere med bl.a. 3D-formbearbejdning fra begyndelsen af design og udvikling af komplekse emner.

Morten Mørk, ejerleder, Nordmark Maskinfabrik

6% af ejerlederne vurderer, at investeringsbehovet vil være højere end 50 mio. kr. de kommende tre år.

20% af ejerlederne forventer at investere mellem 11 og 50 mio. kr. i vækst af virksomheden de kommende tre år.

54% af ejerlederne vurderer, at investeringsbehovet de kommende tre år vil være 0 til 5 mio. kr.

Kilde: Ejerlederanalysen 2017

Om Morten Mørk

 • Født 16. maj 1967 og uddannet civilingeniør.
 • Bestyrelsesmedlem hos Nordmark Maskinfabrik siden 2011.
 • Direktør og medejer siden 2015.
 • Tidligere divisionschef for vindområdet hos Bladt Industries fra 2003 og frem til 2015. Har i perioden fra 1996 og frem til 2003 fungeret som Business Development Manager ved Densit, projektleder ved Mærsk Olie og Gas samt projektleder ved Rambøll.
 • Næstformand i Sæby Erhvervsforening og bestyrelsesmedlem i 2M Ståldesign.

Håndværk og højteknologi

På Nordmark Maskinfabrik produceres der primært meget store enheder som nav, bundrammer, aksler og lejehuse til vindmøller i serieproduktioner, som på trods af størrelsen kræver uhyre præcision ned i hundrededele millimeter i arbejdet. Nordmark Maskinfabrik er en totalleverandør til hele Europa med alt fra håndtering af råemner fra støberier/stålproducenter og til monteringsklar levering på et marked med pres på priserne.

”I dag er vi en meget højteknologisk virksomhed, hvor vores medarbejdere for en stor dels vedkommende arbejder ved computere med bl.a. 3D-formbearbejdning fra begyndelsen af design og udvikling af komplekse emner. Denne kombination af det praktiske håndværk og moderne teknologi kræver et vist talent hos vores medarbejdere. Der er en udvikling i vindmøllebranchen, hvor priserne falder år efter år, men det er også en driver, og vi har bl.a. taget teknologien i anvendelse for at være med. Vi har investeret i den nyeste teknologi, og vores medarbejdere har lært at benytte den, så vi kan levere en unik rådgivning og produktion til vores kunder, hvor vi kan give dem idéer til løsninger, som kan være værdiskabende for produktet,” siger Morten Mørk og understreger, at Nordmark Maskinfabrik ikke er en decideret udviklende eller innoverende virksomhed, men gerne byder ind med sparring og idéer til at løse kundernes udfordringer. Det er en af årsagerne til det tætte forhold til de store vindmølleproducenter.

Morten Mørk har spillet en aktiv rolle i de seneste års udvikling i virksomheden, men hans rolle er langtfra blot bag skrivebordet, selvom han bl.a. tager sig af det administrative arbejde. Hans engagement i salgsarbejdet og møderne med kunderne er givet også en af årsagerne til virksomhedens vækst.

Han er med helt ude i fabrikshallerne og kender til arbejdet og alle medarbejderne. Døren er altid åben på hans kontor, og kendskabet til medarbejderne mærker man tydeligt, når man er med ham rundt på fabrikken i Sæby, hvor han er på fornavn med alle.

Morten Mørks viden om produkterne, processerne og detaljerne i arbejdet, kombineret med hans evne til at træffe de afgørende beslutninger, er en fordel i mange sammenhænge. Desuden er samarbejdet i hverdagen med medejer og produktionsdirektør Michael Jacobsen, som virkelig har evnen til at forene kendskabet til materialer og håndværk med den nyeste teknologi, også afgørende.

Michael Jacobsens produktionstekniske viden og produktindsigt er ofte udslagsgivende i Nordmark Maskinfabriks udvikling af løsninger.

”Det er klart, at mange af vores kunder sætter pris på, at vi kan træffe beslutningerne på stedet og ikke er afhængige af en hel gruppe af personer, der skal indover. Jeg er godt inde i produktionen og er samtidig i en situation, hvor jeg kan tage stilling til det forretningsmæssige. Det er en fordel, ligesom det gode forhold jeg har opbygget til mange af vores kunder, hvoraf jeg har kendt flere i en årrække, giver tillid og fleksibilitet – også hvis noget går galt. Det gør det nogen gange for vores kunder, men det kan jo også ske for os, og så kan man hjælpe hinanden,” forklarer Morten Mørk, der dog også understreger, hvor vigtig leveringssikkerheden er i branchen.

Hvis der sker fejl i produktionen hos Nordmark Maskinfabrik, og en af de kæmpe maskiner står stille, er det dyrt. Når maskinerne ikke kører, tjener Nordmark Maskinfabrik ingen penge, som Morten Mørk forklarer.

Spændende nyt projekt i Tyskland

Fremtiden hos Nordmark Maskinfabrik byder bl.a. på åbningen af den nye fabrik i Cuxhaven i Tyskland, der er en stor investering, som Morten Mørk ser frem til resultaterne af. Den er baseret på en aftale med Siemens Gamesa om en flerårig kontrakt, ligesom den tyske delstat har givet støttekroner, mod at der bliver ansat tyske medarbejdere.

”Ja, det betyder naturligvis en del, at vi har lavet aftalen med Siemens som grundlag for investeringen, men det er også for at være tættere på kunderne og markederne i Tyskland og resten af Europa, som er væsentlige for os. Vores forretning er ofte baseret på serieproduktioner af enheder til vindmøller, der er en del af planlagte nye projekter. Fra man hører om projekterne i medierne, til der faktisk står nogle møller ude i havet eller andre steder, går der ofte flere år. Derfor er vi også forud i vores planlægning og kigger efter potentialerne i markedet,” siger han og peger på, at Danmark stadig er med i hovedfeltet af vindmølleproducerende lande.

”Vi var tidligt ude, og min fornemmelse er, at selv under finanskrisen gik vindmøllemarkedet ikke i stå herhjemme, og det har været med til at fastholde vores position på markedet.”

Fabrikken i Tyskland er Morten Mørk naturligvis dybt involveret i, men hans kollega Jens Karkov Jakobsen fra fabrikken i Hedensted er en afgørende del af arbejdet med etableringen dernede.

”Han har en stor erfaring med sig fra Tyskland, hvor han har arbejdet i flere år, så det er en stor fordel, når vi nu etablerer en fabrik dér. Der er mange ting, som er anderledes, både når det angår kulturen, papirer og bureaukrati, og det har han styr på. Desuden har han været med til at finde vores daglige leder dernede samt andre bærende profiler fra sit netværk. Fabrikken i Tyskland er et meget stort projekt for os, men vi tror på mulighederne,” siger han og tilføjer, at Nordmark Maskinfabrik ikke har en decideret vækststrategi, men ser på muligheder, når de opstår. Og handler på dem, når det føles rigtigt – som når de eksempelvis bygger en fabrik i Cuxhaven.

Vi var tidligt ude, og min fornemmelse er, at selv under finanskrisen gik vindmøllemarkedet ikke i stå herhjemme, og det har været med til at fastholde vores position på markedet.

Morten Mørk, ejerleder, Nordmark Maskinfabrik

Om Nordmark Maskinfabrik

 • Etableret i 2002 af Ejnar Jacobsen og sønnen Michael Jacobsen.
 • Serieproducerer bl.a. nav, bundrammer, aksler og lejehuse til vindmølleindustrien, herunder også til offshore vindproduktion.
 • Omkring 125 medarbejdere i Danmark.
 • Fabrikker i Sæby (etableret i 2010), Skagen (som blev købt af Vestas i 2001), Hedensted (som blev overtaget efter Ertach Ståls konkurs i 2011) og snart i Cuxhaven i Tyskland.

Kontakt

Ulrik Ræbild
Partner, PwC
Tlf: +45 3945 3288
Email

Ekstra værdi

Husk du kan altid læse CXO Magasinet og PwC’s andre udgivelser på din smartphone med appen Ekstra Værdi.


Følg PwC

LinkedIn
Twitter
Facebook
Youtube