Eksekvering – det fede ved at være iværksætter
Efter at Johan Bülow har nået sit mål om at skabe verdens bedste lakrids, er næste mål at lære verden at elske lakrids. Starten er gået i Norden, hvor hans virksomhed, Lakrids, lige nu er i gang med at opfylde en intens go-to-market-strategi.
På hans skrivebord i det beskedne hjørnekontor på fabrikken i Hvidovre ligger et låg til en lakridsdåse – guldfarvet og med ordene Burj Al Arab indgraveret. Noget stort er i gang – måske. Men selv om ordren langtfra er i hus, illustrerer det, hvor hurtigt det er gået for den unge Johan Bülow, siden han som 23-årig stod i sin mors køkken i Svaneke og rørte i gryder med rismel, sirup, lakridspulver m.m., og til i dag, hvor han har 250 ansatte og måske er på vej ind på verdens fornemste hotel i Dubai.
Nøgleordet for sådan en rejse er eksekvering. Og det har det været siden starten for den nu 32-årige Johan Bülow: ”Jeg elsker eksekvering. Det er noget af det fede ved at være iværksætter. Jeg er meget mere iværksætter, end jeg er leder, KPI-nørd eller noget i den stil,” lyder det indledningsvist fra den unge direktør og virksomhedsejer.
Der hører dog mere til historien. Hvor de centrale elementer for mange andre af hans slags alene er eksekvering og fokus, har han for Lakrids tilføjet et tredje element, nemlig grundighed. For til at realisere og ikke mindst forblive en stor succes handler det i hans branche i høj grad om ’at skabe et godt og grundigt gennemarbejdet resultat, som får forbrugerne til at hive varerne ned af hylderne’:
”Sådan som konkurrencen er, får de små ting stor betydning. Det betyder, at vi skal være hamrende skarpe på især kvalitet og identitet, men også på råvarer, generel fødevaresikkerhed, det visuelle, feelingen, brandingen osv. Og for at kunne eksekvere hurtigt på disse forhold er jeg i ligningen nødt til at tilføre noget grundighed og noget passion.”
Verdens bedste lakrids
Meningen med Lakrids var for ni år siden at kreere verdens bedste lakrids. Og det synes Johan Bülow i al beskedenhed er lykkedes. Han er stolt af sit produkt. For kvaliteten er i top – ligesom indpakning, fødevaresikkerhed, smag og råvarer er det. Så nu, hvor han har nået målet om at lave verdens bedste lakrids, er det næste mål at lære verden at elske lakrids. Og det er netop dette, som eksekvering lige nu handler om i Lakrids-fabrikken på Avedøre Holme ved København. Den lakrids, som danskerne for længst har lært at elske, skal ud på verdensmarkedet. Men med ét skridt ad gangen, som direktøren pointerer.
Virksomhedens beliggenhed – i Norden – gør, at firmaet ligger godt i markedet til starten på sådan en rejse. For én ting er, at alt skandinavisk lige nu trender i resten af verden; en anden er, at skandinaver elsker alt, der er nyt, og elsker gode oplevelser. De adopterer fødevarer og smage fra andre lande hurtigere og i langt højere grad end andre. Uden for Norden er det forskelligt fra marked til marked, hvor meget der skal trykkes og rykkes på smagen for at få varerne bredt ud. Og det er alt sammen nogle af de øvelser, som gøres på Lakrids lige nu.
”Vi arbejder meget fokuseret med Norden – Danmark, Norge, Sverige og Finland – samt Tyskland, hvor vi følger en klar go-to-market-strategi. Selv om vi er rigtig godt på vej i disse lande, er her stadig masser af muligheder for os. Samtidig er vi så forholdsvis små, at vi skal passe på med ikke at løbe i for mange retninger på én gang. Det er vigtigt, at vi eksekverer rigtigt og grundigt dér, hvor vi bevæger os hen,” siger Johan Bülow.
Sundt med nye medejere
Lige nu er Lakrids på vej ind i en ny æra, efter at Johan Bülow for et halvt år siden solgte aktiemajoriteten i sin virksomhed til den svenske kapitalfond Valedo Partners.
”Det er sundt for forretningen at have fået udvidet ejerkredsen, efter at mange ting siden starten har været centreret om mig og et par andre. Og vi har fået en størrelse, som giver behov for at involvere flere og bygge en struktur op omkring forretningen, så vi fortsat kan eksekvere. Dét at få partnere med ind har for mig været en mulighed for at lade drømmen leve videre. Uden dem ville vi være stødt på både penge- og kompetencemæssige stopklodser undervejs i forhold til at brede projektet helt ud. Og jeg synes, det virkelig fortjener at få en chance for at vise, hvor langt det kan løbe,” siger direktøren, der også tror, at succesen med fremdrift findes et sted midt imellem dem, der brænder for produktet, og dem, der tænker mere i Excel-ark.
Om Johan Bülow
- Født 3. april 1984.
- Uddannet fra Niels Brock (HHX) i København – i 2004.
- Stifter Lakrids by Johan Bülow i 2007.
- Kåret som Årets Leder af interesseorganisationen Lederne i 2014.

Jeg elsker eksekvering. Det er noget af det fede ved at være iværksætter.
Om Lakrids
- Stifter: Johan Bülow, som solgte sin første lakrids 7. juli i 2007 i Svaneke på Bornholm.
- I juni 2013 flytter virksomheden fra Bornholm til Hvidovre i 3.500 kvm. lokaler.
- Har i dag 250 ansatte i fire skandinaviske lande samt Tyskland.
- Ejer 22 butikker i Danmark, Norge, Sverige og Finland og har planer om otte mere i år.
- Startede for 18 mdr. siden i Tyskland og har nu 25 ansatte, seks butikker og er i 450 delikatessebutikker.
- Sælger til 1.700 delikatessebutikker på 20 markeder.
- Overtog 30. juni 2016 markederne i Norden selv.
- Svenske Valedo Partners overtog i juli 2016 aktiemajoriteten i virksomheden fra grundlæggeren Johan Bülow.
- Mål i 2020: En fordobling af virksomhedens størrelse.
- Omsætning hemmelig.

Da jeg for fem år siden sagde, at dét, der sker i dag, ville ske, troede folk, at jeg havde jord i hovedet.
Klarere planer er vejen frem
Foruden mere struktur på alt det, der hører med til driften af en halvstor virksomhed – fra økonomisystemer til rekruttering – er der med de nye ejere også kommet klarere planer for eksekvering. De involverer flere medarbejdere og gør det tydeligt for alle, hvor man skal hen, hvordan, hvornår, hvorfor osv. Overordnet set tror Johan Bülow ikke, at udvidelsen af ejerkredsen er noget, medarbejderne mærker særlig meget til. Selv kan han dog se, at det allerede har hjulpet – på flere planer: produktlanceringer, events, butiksåbninger osv. Og han tror på, at Lakrids’ nye, stærke fundament skal bygge på både iværksætterkulturen og den strammere konsulentstruktur, som han kalder det.
”Det handler om at bruge folk rigtigt. Og det er klart, at vi i den stadige udvikling af Lakrids også skal bruge mig og mine kompetencer rigtigt, lige som vi skal have skarpe folk til hele tiden at have det kølige overblik. For der er meget stor forskel på en virksomhed med 50 og 500 ansatte. Og jeg kan godt mærke, at der begynder at være nogle gaps i forhold til, hvordan man driver, leder og eksekverer i takt med sådan en vækst,” siger han.
Det skal være sjovt
I Bülows verden handler en stor del af succes med eksekvering og vækst om at have nogle medarbejdere, der synes, at det er sjovt at være med til at realisere drømmen:
”De stærkeste parametre på vejen mod vækst er to: people og products. For har du ikke de rigtige mennesker med på rejsen, kommer du ikke særlig langt. Alle skal have lyst til at gå efter nye mål; have lyst til at innovere; have lyst til at løbe stærkt osv. De skal dele drømmen – hvor man ikke tæller timerne på jobbet, men i højere grad udlever en livsstil. Kan jeg få den kultur bygget ned over en forretning som vores, kan jeg få toget til at køre hurtigt,” siger han og tilføjer, at det for ham er det vigtigste, at folk smiler, når de kommer på arbejde om morgenen. For så udvikler de sig også. Hvorefter virksomheden vokser.
Af samme grund er Johan Bülow heller ikke i tvivl om, at hans succes meget langt hen ad vejen bunder i teamwork. Det eneste, han vil rose sig selv for, er således at have været god til at finde de rigtige folk, som delte hans drøm og kunne hjælpe ham med at eksekvere den.
Høj kvalitet er afgørende
Den anden del af succesen for Lakrids handler om produkter af høj kvalitet hele vejen igennem. Det indebærer også at være selektiv på distributionen. I dag benytter Lakrids sig af fire kanaler: egne fysiske butikker, salg til delikatessebutikker, B2B og merchandise samt online-salg. I denne strategi passer fx supermarkeder ikke ind. Heller ikke selv om virksomheden i Hvidovre har haft gigantiske, europæiske supermarkeder stående i kø foran døren for at få lov til at forhandle Lakrids-produkter.
”Nogle gange skal du bare lade de lavthængende frugter hænge for at styrke dig selv og gøre det, du er god til. Vi vil kun lave det bedste. Ikke også det billigste. For det konflikter med virksomhedskulturen. Vi vil gerne have gode ambassadører og kærlighed omkring produkterne. Høj kvalitet hele vejen rundt er så grundlæggende en del af vores kultur. Og det er også det, der får folk til at gå glade på arbejde – og til at eksekvere. Ligesom det er det, der gør det nemmere for mig at rekruttere og finde de folk, der synes, at Lakrids er en fed virksomhed at arbejde for,” siger Johan Bülow og løfter sløret for ambitionen om, at virksomheden skal være mere end dobbelt så stor i 2020. Det indebærer bl.a. at være meget fokuserede i Skandinavien og Tyskland – og være markedsledende på lakrids på fire af de fem markeder.
”Det er den rejse, vi skal på sammen med vores partnere de næste fire-fem år; den vildeste rejse, hvor det kommer til at gå stærkt, hvor vi skal være ekstremt fokuserede og særdeles eksekverende,” som han tilføjer.
Et fedt sted at arbejde
På spørgsmålet om, hvilke udfordringer han ser, når det handler om vækst, lyder svaret med et skævt smil: ’Er der nogen?’
Johan Bülow hader med egne ord at se for meget på alle de trusler, der kan skimtes rundt omkring. Men han vil godt nævne én. Og den handler igen om kompetencer. For i en virksomhed, der vokser så hurtigt som Lakrids, vil der undervejs altid være nogen, der falder fra, fordi de ikke kan følge med. Og så meget desto vigtigere er det at have nogen ombord, som formår at udvikle sig på rejsen.
Indtil videre har det været meget nemt for ham at få den rette arbejdskraft, og nok af den. Og sådan satser han på, at det fortsætter:
”Jeg håber, at Lakrids bliver ved at være et fedt sted at arbejde, og at folk altid vil se det som en mega udfordring. Og alle dem, der kommer ind de næste fire-fem år, skal dælme ville det. For det bliver hårdt og kommer til at gå hurtigt. Til gengæld står der også et rigtig godt CV til dem, når de kommer ud på den anden side – når de kan fortælle, at de har været med til at lykkes med Lakrids.”
For lykkes gør det. Det er den unge virksomhedsleder ikke i tvivl om:
”Da jeg for fem år siden sagde, at dét, der sker i dag, ville ske, troede folk, at jeg havde jord i hovedet. Så jeg tror fortsat meget på idéen om at have ambitioner, sætte sig nogle mål, løbe efter dem, være passioneret og kunne smile undervejs …”
Kontakt
Jesper Møller Langvad
Partner, PwC
Tlf: +45 3945 9127
Email