Succesfuld digitalisering kræver ledelse

Forandringer med baggrund i den hastige teknologiske udvikling er den megatrend, som hovedparten af verdens topledere (74 %) mener vil skabe de mest omfattende ændringer i forhold til deres forretning. Uanset branche og virksomhedsstørrelse. Der tales om ’industri 4.0’ som udtryk for, at der er tale om meget omfattende forandringer for vores samfund og erhvervslivet.

Succes med digitalisering er en forudsætning for fremtidig forretningsskabelse, men succesen er langt fra en selvfølge, og konsekvenserne for udviklingen af ens egen forretning kan være svære at overskue. Det væsentlige spørgsmål at stille sig selv, er jo, hvad betyder den digitale udvikling for netop min virksomhed? Hvor skal vi sætte ind? Er det i de kritiske forretningsprocesser og værdikæder for at skabe enkelhed og effektivitet? Eller i vores kunderettede kanaler for at øge salget via nettet og skabe nye digitale kundeuniverser og oplevelser?

Skal vi ændre vores kerneprodukter grundlæggende eller måske skabe en helt ny forretningsmodel og nye måder at tjene penge på for at være tilstede på lang sigt? Og hvad gør vi med de trusler, der følger med udviklingen; har vi nok styr på dem? Cybercrime? It-nedbrud? Persondata?

Spørgsmålene er mange, og derfor sætter vi med denne udgave af CXO Magasinet Ejerleder bl.a. fokus på ejerledernes digitale ambitioner, investeringer og erfaringer. Uanset hvem vi har talt med, eller hvilken analyse vi har set på, står to ting klart. For det første kræver digitalisering markante investeringer, hvis de skal slå positivt igennem på både top- og bundlinjen og for det andet, og vigtigst af alt, så står og falder succesen med digitalisering i virksomhederne med ledelsen og ledelsens evne til at tilpasse virksomheden til en digitaliseret verden. Dette gælder også i de ejerledede virksomheder.

I PwC vil vi gerne anerkende de dygtigste ledere og ejerledere. Fordi vi ved, at god ledelse gør en afgørende forskel for at lykkes, skabe vækst og arbejdspladser. Det er baggrunden for, at vi sammen med vores samarbejdspartnere hvert år kårer Årets Ejerleder, og at vi i dette nummer giver særlig plads til at stille skarpt på den dygtige ejerleder. Ham eller hende, som skaber og driver sin idé frem til en forretning, en virksomhed, og som skal virke både som inspirator og kulturbærer, strateg og driftskyndig – og som samtidig er ejer, hvor den personlige risiko er større.

For at kunne udvikle sin forretning – også digitalt – kræver det naturligvis finansiering. I PwC’s uafhængige erhvervspanel, hvor godt 400 danske erhvervspersoner fra små og mellemstore virksomheder har deltaget, svarer 4 ud af 10, at de har fået afslag på deres ansøgning om kapital. Det hæmmer væksten i samfundet, og der ligger en væsentlig opgave i at øge informationen om muligheder og krav til kapitalansøgninger, da over halvdelen (53 %) har svært eller meget svært ved at danne sig et overblik over, hvad der skal til for at lykkes med at få adgang til finansiering.

En stor tak til alle de ejerledere, ministre, forskere og virksomheder, som har bidraget og stillet op til interview og givet os et værdifuldt indblik i deres overvejelser, beslutninger og løsninger. Og tak til de 400 erhvervsledere, der har bidraget med meninger og erfaringer via erhvervspanelet Puls. Det er vi i PwC taknemmelige for, og vi giver hermed inspirationen videre.

Mogens Nørgaard Mogensen

Senior Partner og adm. direktør, PwC

Kontakt

Mogens Nørgaard Mogensen
Senior Partner og adm. direktør
Email

Følg PwC

LinkedIn
Twitter
Facebook
Youtube