Kunsten at bygge en digital verdenssucces
Identificér et problem i markedet, hvor de eksisterende løsninger er utilstrækkelige. Brug gerne personligt oplevet frustration som pejlemærke. Undersøg omfanget af problemet – naturligvis på globalt plan. Og hvis det er stort nok, så find på en ny og bedre løsning, som folk vil betale for. Læg en plan og før den ud i livet. Vanskeligere er det ikke at få succes som digital iværksætter, vurderer Camilla Ley Valentin bag vækstkometen Queue-it.
Vi havde meget få præmisser. Vi ville lave ny software fra scratch og basere det på cloud computing.”
Året er 2009, og Camilla Ley Valentin og hendes to medstiftere af det, der senere blev til Queue-it, Niels Henrik Sodemann og Martin Pronk, har besluttet sig for at bygge en digital verdenssucces. Det er det eneste, de er sikre på.
”Vi valgte blandt talrige idéer, hvor vi vurderede markedspotentiale, konkurrenter og vigtigst: hvad vi selv syntes var sjovest at arbejde med,” siger hun.
Den idé, de ender med at forfølge, beskæftiger sig med et problem, de alle selv er stødt på: En hjemmeside går ned, når man – som så mange andre – rigtig gerne vil have adgang til den. For at købe sin koncertbillet, tjekke sin forskudsopgørelse eller noget helt tredje.
”Og så var det endda noget, vi rådgav om i mange år forinden. Så Queue-it var ikke en ren tilfældighed,” understreger Camilla Ley Valentin.
Fra idé til handling
De tre stiftere havde helt fra begyndelsen en struktureret tilgang; ikke kun til det strukturelle og forretningsmæssige, men også til det kreative arbejde og innovationsprocessen. Og løbende bandt de hinanden op på at gennemføre det, de havde sat sig for.
De startede med en Non Disclosure Agreement – en hemmeligholdelseserklæring. Den blev hurtigt opgraderet til en hensigtserklæring, hvor de alle dels blev enige om at stifte en virksomhed i begyndelsen af 2010, dels blev enige om de overordnede rammer for virksomheden.
”Vi oprettede et konsulentselskab (Fourkant, red.) for at skabe omsætning med det samme, så vi kunne finansiere udviklingen af Queue-it præcis efter vores vision. Vi tre var allerede dengang gamle, forgældede og forpligtede med børn, huse, biler osv. De solgte konsulenttimer blev nødvendige for at få produktet færdigt til et niveau, der satte os i stand til at få finansiering ind udefra,” fortæller Camilla Ley Valentin.
Queue-it fik sit eget selskab i juli 2010, da investeringsselskabet Capnova gik med i virksomheden. Med den nye kapital kunne de tre partnere nu fokusere benhårdt på selve produktudviklingen og på internationaliseringen. Men udfordringerne stod i kø, og det var ikke kun af den virtuelle slags.
”Vi undervurderede udfordringen ved at have opfundet en ny måde at løse en gammel problemstilling på. It-folk er på nogle punkter faktisk temmelig konservative i forhold til, hvordan man løser ting,” fortæller Camilla Ley Valentin.
Hertil kom de klassiske problemstillinger som finansiering, cashflow, privatøkonomi, tilgang af kunder, osv., men den største udfordring ved at skabe et nyt digitalt produkt er tidsfaktoren.
”Alting tager væsentligt længere tid, end man selv i sine vildeste, pessimistiske øjeblikke forestiller sig. Alene det at synliggøre, at vores løsning eksisterer, og at overvinde de mentale barrierer ved at være de første var en udfordring,” husker hun.
Især på kundesiden var det op ad bakke for Queue-it i de første år. Man besluttede at droppe al dialog med potentielle investorer og i stedet fokusere 100 procent på markedsudvikling i mindst seks måneder. Camilla Ley Valentin betegner det i dag som en ’god og sund beslutning’.
En anden afgørende beslutning var at ændre retorikken.
”Vi fokuserede i starten på ”crash prevention”, men ordet ”crash” er negativt ladet, når man kontakter en kunde. Vi valgte i stedet at sige, at vi stiller et værktøj til rådighed, for så er dialogen startet på en mere positiv måde. Men du må godt kalde det ”forhindre nedbrud” eller ”manglende oppetid”,” tilføjer Camilla Ley Valentin med et smil.
Ingen tilfældighed
- Camilla Ley Valentin og Queue-it har passeret en milliard brugere på seks år.
- Den digitale virksomhed blev bygget på en konsulentforretning.
- Ansvarsfordeling i teamet er vejen til fastholdelse af innovation og udvikling.

Alting tager væsentligt længere tid, end man selv i sine vildeste, pessimistiske øjeblikke forestiller sig.
Om Camilla Ley Valentin
- Camilla Ley Valentin er uddannet shippingelev fra AP Møller og har en MBA fra Edinburgh Business School.
- Hun har arbejdet som konsulent i en årrække i både USA og Danmark og har hele tiden bevæget sig tættere på de internetbaserede og teknologiske virksomheder.
- I 2012 blev hun kåret som ”Årets Kvindelige Iværksætter” ved uddelingen af Ivækstprisen og er senere blevet udråbt som en af de 50 mest inspirerende kvinder i Europas tech-industri.
- Privat er hun gift med Michael, og sammen har de to børn.
- Camilla Ley Valentin er vokset op i et kreativt kunstnerhjem på landet og optrådte som 10-årig som klovn i Cirkus Benneweis.
Om Queue-it
- Queue-it udvikler og markedsfører et online kø-system, designet til at håndtere massive belastninger på websites i forbindelse med populære begivenheder og aktiviteter på internettet. Løsningen beskytter de pågældende websites mod nedbrud og lange svartider ved at sætte de mange besøgende i kø ’i skyen’.
- Mere end en milliard mennesker har til dato ventet i en digital ’Queue-it-kø’.
- Queue-it tilbyder løsninger på 26 sprog til hjemmesider med voldsomme spidsbelastninger og har kunder på samtlige kontinenter.
- Virksomheden tæller i dag knap 30 ansatte med 14 forskellige nationaliteter.
- 640.000 brugere stod i den samme virtuelle kø under ’Black Friday’ i november 2015.
- Queue-it hjælper blandt andre Skat, når de cirka 4,7 millioner skatteydere står i kø for at se deres årsopgørelse.

Sådan bygger du en digital virksomhed
- Find et generelt problem, der kalder på en løsning, der er bedre end de eksisterende.
- Undersøg det potentielle marked og dets villighed til at betale for en ny og bedre løsning.
- Saml et team, der kan hjælpe dig med at udvikle løsningen – og afsætte den på markedet.
- Præsentér løsningen for de potentielle kunder allerede i udviklingsfasen, så du helt fra begyndelsen er tæt på kundernes (brugernes) behov.
- Opdel alle væsentlige forretningsområder mellem virksomhedens partnere/medejere, så hverken udvikling, salg, kundepleje og/eller økonomi bliver nedprioriteret på noget tidspunkt.
Kunderne er med
”Vi har foretaget mange ændringer undervejs, men overordnet set synes jeg, at vi har gennemført det, vi planlagde helt fra begyndelsen. I en af vores første forretningsplaner havde vi en liste med 20 virksomheder i Danmark, som vi mente burde være kunder til det, vi var i gang med. I dag er næsten alle sammen kunder hos os. Der er vist kun en enkelt af de 20, der ikke ”har givet op endnu,” siger Camilla Ley Valentin med et stort grin.
At fastholde fokus på produktudvikling og innovation, samtidig med at der skal bruges mange ressourcer på både at opbygge og drive en forretning, er noget, de tre stiftere har taget højde for ved at opdele funktioner mellem hinanden. Martin Pronk er ansvarlig for produktudvikling, Niels Henrik Sodemann for salg, og Camilla Ley Valentin har marketing som sit ansvarsområde.
Samtlige medarbejdere bliver løbende inviteret til brainstorms for at bringe alle idéer og konstruktive forslag til produktudviklingen i spil. Men meget af det innovative i Queue-it kommer også fra brugerne.
”Når kunderne kommer med idéer, så ser vi på, om deres forslag har en generel, potentiel anvendelse. Og hvis det er tilfældet, så laver vi en skrabet udgave og prøver det af på bestemte kunder. På den måde kan vi sikre, at kunderne synes om det nye tiltag, før det i givet fald bliver lavet færdigt,” forklarer Camilla Ley Valentin.
Rivende udvikling, lovende fremtid
Med øget fokus de kommende år på investeringer i de største eksportmarkeder, USA og England, er virksomheden netop nu i fuld gang med at opbygge en helt ny salgsorganisation.
”Vi er en meget internationalt orienteret virksomhed med kunder på samtlige kontinenter. Vi har lige rundet en milepæl på intet mindre end én milliard brugere af vores kø-system, og det er en helt fantastisk følelse at starte det nye år med,” siger en forventningsfuld Camilla Ley Valentin.
Så væksten fortsætter. Og lige nu er der ikke planer om andet, selvom muligheden for en exit løbende er – og helt fra begyndelsen har været – et samtaleemne i partnerkredsen.
”Vi lagde også planer for vores salg af virksomheden, inden vi stiftede den. Men det har aldrig været vores pejlemærke, for så var det ikke lykkedes for os at nå så langt. Målet har hele tiden været at gøre ventetiden i online-køer overskuelig og behagelig for så mange som muligt, og det er stadig ambitionen,” slutter Camilla Ley Valentin.
Kontakt
PwC
Tlf: +45 3945 3945
Email