Investor-løver: Få nu styr på de tal
På TV har de ganske kort tid til at beslutte, om den kapitalsøgende virksomhed skal have tommelfingeren opad eller nedad. Men faktisk er det de samme tre ting, der er udslagsgivende for succes eller fiasko for de deltagende iværksættere i Løvens Hule på DR1: Gode idéer med internationalt potentiale og de rigtige mennesker til at føre dem ud i livet. Og at de har styr på deres tal.
Vi, der fulgte med i Løvens Hule på DR1 i efteråret, oplevede det igen og igen. En iværksætter fik et spørgsmål til økonomien i den spirende forretning, og så gik klappen ned.
”Der er stadig alt for mange iværksættere, der ikke har styr på deres tal.”
Citatet er Christian Stadils. Men to af hans løve-kollegaer i succes-programmet, Birgit Aaby og Jesper Buch, giver udtryk for præcis det samme: Alt for mange virksomheder tropper op til mødet med investoren med store armbevægelser og ambitioner om at gøre verden til et bedre sted med deres produkt, men har lige glemt at (få hjælp til at) lægge et realistisk budget og sætte tal på, hvad de skal bruge en investering til, hvornår investoren vil kunne høste et udbytte, samt hvor stort dette forventeligt vil være.
”De velforberedte personer kan man ikke sætte skakmat med et spørgsmål om penge. Virksomheden er deres liv, og mine spørgsmål kan ikke sende dem ind i det ubekendte. De har altid et svar på hånden, hvad enten det er til deres strategi, marked eller budget,” forklarer Jesper Buch, der efterhånden er lidt træt af at føle det nødvendigt at gentage den samme smøre. Birgit Aaby supplerer:
”Hvis jeg skal have penge op af lommen, skal jeg naturligvis kunne se forretningen i det. Og så nytter det ikke noget, at man ikke kan svare på helt simple ting som, hvordan ser omsætningen ud lige nu, hvordan ser den ud om et år, hvad er dækningsbidraget på produktet og så videre.”
Mennesker og idéer
Evnen til at jonglere med Excel-ark og lægge optimistiske, men realistiske, krystalkuglebudgetter er ikke det første, de tre investorer kigger efter i mødet med en ny investeringsmulighed. Men det er uden sidestykke den hyppigste forklaring på, at ellers dygtige ejerledere med gode idéer går fra mødet med en potentiel investor med uforrettet sag. Det vigtigste er stadig den gode idé. Eller dygtige mennesker, der kan realisere en mindre god idé.
”Det er populært at sige, at teamet er vigtigere end idéen. Og det er da rigtigt, at jockeyen har stor betydning, men det er hesten, der vinder løbet,” siger Christian Stadil og fortsætter:
”Og så skal det være en idé, der gør en positiv forskel for køberne eller brugerne. Jeg går aldrig ind i en virksomhed, hvor forretningsperspektivet er det eneste, der tiltaler mig.”
Ejerledernes mulighed
Alle tre investorer foretrækker at komme ind tidligt i en virksomheds levetid, mens der stadig er maksimal mulighed for at påvirke både strategi og forretningsmodel, og hvor investeringen som følge deraf også er relativt billig; sjældent over to millioner kroner for en ejerandel på 20 procent. Den slags investorer er der efterhånden en del af herhjemme, mens der er meget længere mellem de investorer og kapitalfonde, der kan skyde 50 millioner i en virksomhed for den samme ejerandel i den mere etablerede ejerledede virksomhed. Men det betyder ikke, at løverne ikke ser et enormt vækstpotentiale i dette segment.
”Der er ikke noget, danske virksomheder ikke er dygtige til. Vi har en stærk etik og en god moral, og vi er fantastisk dygtige til at gøre vores idéer til virkelighed,” siger Birgit Aaby og giver bolden videre til Jesper Buch:
”De ejerledede virksomheder er dygtige til at håndtere deres forretning inden for landets grænser, men langt fra dygtige nok til at afsætte deres produkter og ydelser i udlandet,” siger han.
Christian Stadil er enig, men maner til besindelse, inden man hovedkulds sender forretningen over eksempelvis Atlanten.
Optagelserne til sæson to af Løvens Hule starter i foråret, og alle tre løver glæder sig til igen at møde iværksætter-Danmark for rullende kameraer og ikke mindst til igen at være i selskab med hinanden og de to øvrige løver, Tommy Ahlers og Ilse Jacobsen.
Den gode idé er ikke nok
- Løvens Hule-investorerne giver gode råd til kapitalsøgende virksomheder.
- Den perfekte balance mellem optimisme og realisme er kodeordet.
- Ejerledere skal generelt skrue op for de internationale ambitioner.

Hvis jeg skal have penge op af lommen, skal jeg naturligvis kunne se forretningen i det.

De velforberedte personer kan man ikke sætte skakmat med et spørgsmål om penge.

Jeg går aldrig ind i en virksomhed, hvor forretningsperspektivet er det eneste, der tiltaler mig.
Sådan investerer løverne:
Birgit Aaby
- Iværksætter, direktør (CombiService), bestyrelsesmedlem og investor.
- Portefølje: Chri-IS (Løvens Hule), REC Watches (Løvens Hule), Min Bedste Bog (Løvens Hule) og CombiService (egen opstart).
Generel investeringsprofil:
”Jeg følger min mavefornemmelse for idéen og investerer i mennesker. Produktet har stor betydning, men det er folkene bag, der gør forskellen. Det mest fantastiske produkt kan dø med det forkerte team. Derfor har kemi også stor betydning. Jeg skal kunne lide at arbejde sammen med de mennesker, jeg investerer i.”
Brancher/typer/størrelse:
”Lige nu er det is, ure, forlag og service. Men jeg kommer helt sikkert til at investere i nogle tech-virksomheder i sæson to af Løvens Hule. Jeg synes, det er et sindssygt spændende felt, og jeg har lært rigtig meget af mine medinvestorer i programmet.”
Hvad er vigtigst for dig i din investering?
”Engagement. Passion. Dem der, som ispigerne i sæson ét, kommer velforberedte med store ambitioner, er super charmerende, har den vildeste energi, er super arbejdssomme og signalerer, at de bare vil det her 700 procent, vil jeg gerne investere i.”
Gode råd til investorsøgende virksomheder:
”Jeg vil se, at virksomheden i det mindste har gjort sig ulejlighed med at teste produktet på de kunder, for hvem det er tiltænkt. Det behøver ikke være tusinde mennesker, men jeg vil høre, hvad kunderne mener om det. Og selvom det ikke burde være nødvendigt at understrege igen og igen, så er tallene altså super vigtige for investorer generelt; budget, salgspriser, omkostninger, dækningsbidrag og så videre.”
Jesper Buch
- Serieiværksætter (bl.a. Just-Eat), investor og bestyrelsesmedlem.
- Portefølje: Demoware (Løvens Hule), REC Watches (Løvens Hule), KidUp (Løvens Hule), Fishtrip, Min Bedste Bog (Løvens Hule), Washa.dk (Løvens Hule), CrowdyHouse, Plecto, Fitbay.com, Hungry Group, Domino’s Pizza, GoMore, AutoButler, Drinkster, Nabo. dk, Viva! Apartments og Miinto.
Generel investeringsprofil:
”Det kan virke lidt useriøst at sige som investor, men jeg følger min mavefornemmelse. Den vægter 50 procent og plejer at holde stik. Benchmarker du mig i forhold til det gennemsnitlige ventureselskab, ser det ret godt ud for mig.”
Brancher/typer/størrelse:
”Indtil videre har jeg holdt mig til det, jeg er god til: business-to-consumer, internet og software. Risikoen bliver mindre, hvis jeg investerer i noget af det, jeg har 15 års erfaring med. Det være sagt, har jeg i Løvens Hule foretaget nogle investeringer i noget, jeg ikke ved så meget om. Men det er kun, fordi der har været andre investorer med til at tage føringen.”
Hvad er vigtigst for dig i din investering?
”Gnisten i øjnene. Der var formentlig 1.000 andre rundt om i verden, der sad med samme idé, da vi startede Just-Eat. 10 af dem forfulgte idéen, men kun to blev til noget. Så ’execution’ er altafgørende. Teamet skal signalere, at de vil bruge al deres tid på at skabe en platform og/eller forretning, der går breakeven så hurtigt som muligt – whatever it takes.”
Gode råd til investorsøgende virksomheder:
”Først og fremmest skal de have styr på deres KPI’er – de skal kunne fremlægge en vækstplan. Så skal de kunne bevise, at kunden – slutbrugeren – rent faktisk får noget ud af det her. Desuden er det centralt at kunne vise en plan for, hvor langt de vil på hvor lang tid – og hvor mange midler, der skal bruges for at nå i mål. Endelig er begejstring, motivation og ydmyghed over for den rejse, de skal på, godt at have med også.”
Christian Stadil
- Iværksætter, direktør, brand-ekspert, forfatter, investor samt CEO, medstifter og ejer af Thornico-konglomeratet. Adjungeret professor i kreativt lederskab ved CBS.
- Portefølje: Hummel, Sanovo Ingrediens Group, Sanovo Technology Group, Hartmann, Thorco, All Unite, Tradono, Woomio, Tattoodo, Firtal (Løvens Hule), Min Bedste Bog (Løvens Hule), Trunkbird og godt 120 andre virksomheder i Thornico. Thornico ejer 100 % af de fleste selskaber, og har ejerandele i en mindre gruppe af investeringer.
Generel investeringsprofil:
”Jeg er alt andet end passiv investor. Derfor skal jeg også tænde på de virksomheder, jeg investerer i. Jeg skal forelske mig i dem og have lyst til at bruge tid på dem. Jeg vil helst ligge på en ejerandel mellem 10 og 20 procent, hvor jeg kan bidrage med det, jeg ved noget om og lade andre trække det tunge læs. Eller også skal jeg have majoriteten.”
Brancher/typer/størrelse:
”Min portefølje er bred, men de senere år har jeg skelet mere til teknologiske virksomheder. Det er her, muligheden for at finde en ny aktør, der vender op og ned på en branche – en disrupter – er størst; den nye Airbnb, Facebook eller Uber. Og så må det ikke være for nørdet ’B2B-Linux-agtigt’. Jeg skal kunne bidrage med noget.”
Hvad er vigtigst for dig i din investering?
”Idéen. Og så kommer teamet. Men grundidéen skal være på plads. Jeg laver det, jeg kalder tandbørstetesten. Jeg, eller nogen jeg kender, skal have lyst til at bruge produktet mere end tre gange, og så skal det gøre livet nemmere eller bedre.”
Gode råd til investorsøgende selskaber:
”Kommunikation er sindssygt vigtigt. Så øv dig i at kommunikere, hvad det er for et problem og/eller mangel i markedet, du imødekommer med dit produkt eller din ydelse. Hav styr på dine tal, og undlad at præsentere de her helt urealistiske ’hockey stick’-budgetter. Og vær ydmyg og bevidst om, hvad det er, du ikke ved.”
Kontakt
PwC
Tlf: +45 3945 3945
Email