Fire meninger om vejen til øget konkurrencekraft og produktivitet

Bjarne Corydon:
Fhv. finansminister (S)
Vi må tale for det tavse flertal
Fhv. finansminister Bjarne Corydon (S) mener, at produktivitet skal højt op på den politiske dagsorden hvert eneste år. Øget produktivitet er nemlig en forudsætning for at opnå de mål, vi har for samfundet.
”Når vi diskuterer produktivitet, har vi det problem, at store grupper i samfundet har fordele af tingenes tilstand, mens de gevinster, der er ved øget produktivitet, typisk fordeler sig på hele befolkningen. De første er ofte meget højtråbende og får medvind i medierne. Vi, der argumenterer for produktivitetsfremmende tiltag, må ofte tale for det tavse flertal, der ønsker orden i økonomien og velfungerende private og offentlige arbejdspladser. At tale for det tavse flertal kræver stærkt politisk lederskab,” siger Bjarne Corydon, der i SR-regeringen var ansvarlig for opfølgningen på Produktivitetskommissionens rapport og så rapporten som nyttig i bestræbelserne på at realisere SR-regeringen vækstmål.
Bjarne Corydon tilføjer, at det spændende i de kommende år bliver, om der også er en opinion, der vil holde den nuværende regering op på, om dens politik bidrager til øget produktivitet:
”Man kan godt køre en grønthøster på to procent hen over de offentlige udgifter i en finanslov, men det afgørende er jo, om de penge, man sparer, bliver brugt på tiltag, der fremmer produktiviteten, eller om de for eksempel går til at genåbne skattehuller, som tidligere er blevet lukket.”

Jacob Jensen:
Finansordfører (V)
Vi har store planer om lettelser
At pengene i den offentlige sektor ikke altid bruges lige produktivt, er baggrunden for, at regeringen i sin finanslov gerne vil have gennemført flere forslag, som skal afhjælpe udfordringerne. Det siger Venstres finansordfører, Jacob Jensen, og nævner eksempler som gensidighedsaftaler, fjernelse af barrierer for konkurrence på opgaver i det offentlige, loft over ydelser og sænkning af skatten på arbejdsindkomst.
Han er også klar over, at den private sektor efterlyser initiativer fra regeringen, der kan hjælpe dem med at skabe øget produktivitet. Ikke mindst på skatteområdet og ift. reguleringer.
”Dem har vi allerede lagt op til at levere på. I vores regeringsprogram hedder det blandt andet, at vi vil søge opbakning til at lette administrative byrder for tre milliarder kroner inden 2020, gennemføre standard EU-implementering frem for at overimplementere, samt at vi vil søge flertal for en ambitiøs skattesænkning både i forhold til skatten på arbejde og til gavn for erhvervslivet i øvrigt,” siger han.