Danmarks mål skal være at blive verdensmester

Masseproduktion som markedsstrategi er døende i den vestlige verden. Fremtidens vindervirksomheder bliver dem, der evner at møde behovet hos hver enkelt slutbruger med deres produkter og ydelser. ‘Industrialisering 4.0’ står for døren, og den digitale fremtid øger Danmarks muligheder. Men det kræver større ambitioner, klarere prioriteter og en idé om, hvilket samfund, vi ønsker at være om 100 år, hvis vi skal udnytte dem. Mød Jim Hagemann Snabe.

Jim Hagemann Snabe sidder med ved strategibordet i nogle af de allerstørste virksomheder – i Danmark og i verden. I sommeren 2014 blev han headhuntet direkte til World Economic Forum (WEF) af stifteren Klaus Schwab. Han er netop blevet 50, men er allerede et kendt og respekteret ansigt i alverdens økonomiske og teknologiske krystalkugler. Han vil gerne give sit syn på de konkurrencemæssige udfordringer, Danmark som land, og virksomhederne som motor, står overfor. Men ikke før han har givet sin hypotese for fremtiden.

”Vi er i en fase med mange og hurtige forandringer. I Tyskland kalder de det ’ Industrie 4.0’; den fjerde industrielle revolution. Jeg kalder det den digitale revolution, for det er den forandringshastighed, som vi har oplevet i teknologiske virksomheder gennem godt 20 år, der nu er på vej ind i alle brancher – båret af digitaliseringens muligheder,” forklarer Jim Hagemann Snabe.

Han nævner omstridte Uber som et af de nyere eksempler på en digital løsning, der har sat mange etablerede virksomheder under massivt pres verden over. Uber udfordrer eksempelvis den helt klassiske forretningsmodel for personbefordring. For fem år siden var det de traditionelle virksomheder i musik- og filmindustrien, der blev løbet over ende.

”Det er eksempler på digitale initiativer, der giver køberne adgang til bedre service til en billigere pris. Og jeg tror, vi kommer til at se lignende eksempler i alle brancher over det næste årti,” vurderer Jim Hagemann uden at turde vove sig ud i en spådom om, hvilken branche der står for skud næste gang.

Danmark set udefra

Fraværet af en klar strategi for Danmark er en forundring, Jim Hagemann Snabe ikke sjældent møder i sit internationale netværk af topchefer. Det er centralt i en hvilken som helst virksomhed, at man lægger en strategi i et forsøg på at fremskrive, hvilke markeder og produkter fremtiden vil efterspørge. Og man vælger at investere i de områder, hvor mulighederne er størst; også selvom det nogle gange koster på den korte bane. Det er den slags beslutninger, der skaber mulighed for at blive verdensmestre på længere sigt. Det samme bør være relevant for et land, vurderer Jim Hagemann Snabe:

”Vi er rigtig langt fremme inden for alternativ energi, og vi har her et rigtig godt fundament at bygge videre på. Vi har mulighed for at blive verdensmestre i fremtidens miljørigtige energisystemer. Det kræver, at vi er ambitiøse, investerer og skaber muligheder. Når man beslutter at indføre afgift på elbiler, som ellers er supergode til at lagre nattens vindenergi, eller sænker NOx-afgiften, reducerer vi i stedet mulighederne for at blive verdensmestre,” siger han og fortsætter med et andet eksempel:

”Danskerne er nogle af verdens mest teknologisk orienterede mennesker, og vi har masser af billig vindenergi, hvorfor Apple vælger at etablere fremtidens fabrik i Viborg. Det er en fantastisk mulighed, men i stedet er det diskussionen om, hvorvidt spildvarme skal beskattes eller ej, der bliver ført i medierne. Det er selvfølgelig ret tåbeligt. Vi burde i stedet bruge Apple-eksemplet på at gentænke energi- og varmesystemet og tiltrække andre datacentre, som på mange måder er fremtidens fabrikker.”

Han skammer sig ikke over at være dansker. Tværtimod. Danmark har en helt unik platform, hvor navne som H.C. Andersen, Kierkegaard, Wegner, Jacobsen, LEGO og Mærsk får de fleste topchefer til at kigge med beundring. Men det er en platform, som har brug for flere nye navne. Og det kræver et langt klarere mål fra lovgiverne, end vi ser det i dag.

”Et ord, som jeg tror er vigtigt for, at Danmark kan udnytte de nye digitale muligheder, er: ambition. Jeg har lært, at uanset hvad man beskæftiger sig med, skal man gøre det med det ’drive’, at man forsøger at blive verdens bedste til det. Det kan vi også som nation. Specielt når fremtiden måske byder på muligheder, der passer godt til det, vi er gode til i Danmark. Vi skal spørge os selv: Hvad vil vi gerne være kendt for om 20 år?”, siger Jim Hagemann Snabe.

Jim Hagemann Snabe

I 2010 blev Jim Hagemann Snabe udnævnt til Co-CEO sammen med Bill Mc Dermott i den tyske it-koncern SAP AG. Han blev dermed den højest placerede dansker i den internationale it-verden.

Fra 2014 har han arbejdet fuld tid som professionelt bestyrelsesmedlem i en række af de største danske og internationale virksomheder, herunder Allianz Group, Siemens, Bang & Olufsen, Danske Bank og SAP.

I 2014 blev han headhuntet af World Economic Forum-stifteren Klaus Schwab og har i dag tre nøgleroller i WEF: bestyrelsesmedlem i forummets ”Foundation Board”, bestyrelsesformand i den amerikanske afdeling af WEF i New York samt formand for den ene af WEF’s tre overordnede medlemsgrupper – den såkaldte Industrigruppe.

Et ord, som jeg tror er vigtigt for, at Danmark kan udnytte de nye digitale muligheder, er: ambition.

Jim Hagemann Snabe, World Economic Forum

Vi har mulighed for at blive verdensmestre i fremtidens miljørigtige energisystemer. Det kræver, at vi er ambitiøse, investerer og skaber muligheder.

Jim Hagemann Snabe, World Economic Forum

Nye idéer til gamle forretninger

Han fremhæver Sydkorea, Israel og Tyskland som tre af de lande, man kan lære af. Her fokuserer man benhårdt på at fjerne barrierer og skabe maksimalt rum for udfoldelse for de mennesker og virksomheder, nationerne skal leve af i fremtiden: iværksættere og startups.

”For 10 år siden inviterede Merkel en gruppe erhvervsledere ind for at bidrage til udformningen af en strategi for Tysklands fremtid. I dag er Berlin tæt på at overhale London som foretrukket hub for startups i Europa. Det er ingen tilfældighed,” vurderer Jim Hagemann Snabe og tilføjer:

”Med vores tradition for design og kundeorientering burde vi kunne gøre noget tilsvarende i København.”

Men her spiller også de store etablerede virksomheder en rolle. Eller det burde de i hvert fald gøre – for deres egen skyld:

”De store virksomheder har typisk nogle klare begrænsninger i forhold til at se og realisere de nye store idéer i organisationen; specielt dem, der udfordrer den eksisterende forretning. Til gengæld har de evnen til skalérbarhed og til at nå markedet rigtig hurtigt. Den bedste løsning er derfor, at store virksomheder arbejder struktureret på at komme tættere på de små, mere agile virksomheder og iværksættere. På den måde kommer de gode idéer frem meget hurtigere,” siger Jim Hagemann Snabe.

Vi lever i 1900-tallet

Danmark har ifølge Jim Hagemann Snabe klaret sig godt under industrialiseringen. Vi er et lille land med dygtige virksomheder, der med deres globale indstilling har formået at udnytte et internationalt potentiale. Men det kræver alligevel både en holdningsændring i store dele af befolkningen og en omstilling af både samfund og virksomheder, hvis vi vil udnytte de muligheder, der følger med den digitale revolution – eller alternativt se konkurrenterne i nabolandene løbe med dem.

”Vi lever og agerer på mange måder stadig på masseproduktionens principper fra den industrielle revolution i 1900-tallets England. Målet er at levere den største mængde af et givet produkt til den lavest mulige pris. I den verden er det uhyre vanskeligt for et lille land som Danmark at konkurrere. Alligevel er danske virksomheder som Danfoss, Grundfos, A.P. Møller – Mærsk, Novo Nordisk og Danish Crown lykkedes med at blive førende inden for deres område. På grund af ny teknologi som 3D-printere, Big Data og mobilteknologi vil masseproduktionens logik blive udfordret i fremtiden. Det burde alt andet lige give Danmark endnu større muligheder – fordi vi så ikke skal konkurrere mod store lande som Kina, der har en klar prisfordel,” siger Jim Hagemann Snabe.

Vores muligheder for at møde fremtidens omskiftelighed er bedre. Det handler ikke mindst om kreativitet; en disciplin, vi lærer fra de allerlaveste klassetrin, hvor vi bliver bedt om at finde en løsning – arbejde sammen om den – og ikke bare følge en stram plan. I Danmark har vi en evne til at stille spørgsmål, vi giver gerne chefen modspil og udfordrer holdninger og systemer. Vi skaber nyt, er omstillingsparate og forandringsvillige.

”Vi bevæger os ind i en verden, hvor leverandører qua digitaliseringen bliver i stadig bedre stand til at forstå den enkelte kundes behov mere individuelt og dermed også kan levere mere tilpassede produkter. I det samfund overtrumfer evnerne til at lytte og skabe evnerne til at skalere og masseproducere. Det passer jo ret godt til Danmark, må man sige. Hvis vi vel at mærke forstår at udnytte de ressourcer ordentligt,” siger Jim Hagemann Snabe.

Kontakt

Kontakt PwC for at høre mere om ‘Industrialisering 4.0’.

Jesper Vedsø
Partner, Consulting, PwC
Tlf: +45 3945 9144
Email

Følg PwC

LinkedIn
Twitter
Facebook
Youtube